27 грудня на малій сцені театру ім. Т. Шевченка відбулася прем’єра вистави від театральної студії Ванільні качелі «Валіза на чорний день». Захід відбувся за підтримки ОВГ.

Творчість режисерки-постановниці Євгенії Морозової вже давно припала до душі криворіжцям. Цього разу глядацька зала знову була заповнена вщент.

Дитячий спектакль підняв геть недитячі питання. Тут мають місце глибокі проблеми філософського характеру та екзистенційні мотиви. П’єсу написала Євгенія Морозова за мотивами поезії Шела Сільверстейна. Центральний символ вистави — старовинна валіза з її вмістом.

«Наскрізне запитання всієї вистави: що наповнює тебе? Усі головні герої протягом нашої історії не випускають з рук своїх валіз із різним наповненням. У когось це щось коштовне і важливе, у когось це, на перший погляд, мотлох, який для конкретної людини має неабияку цінність, бо пов’язаний з найважливішими спогадами», — розповідає Євгенія Морозова.

Режисерка також додала: «Головна тема не війни, а горя, що спіткало людей, і вони змушені лишати своє житло. Під горем мається на увазі депортація, чи тимчасове переселення з зони конфлікту, чи вимушена втеча через голодомор».

Неймовірно вразили присутніх майстерна гра маленьких акторів і талант Євгенії, якій вдалося максимально розкрити потенціал дітей і донести до них смисл твору. Дивовижно й те, що в доволі складному, сповненому алюзій і метафор спектаклі побачили свої смисли найменші глядачі: «Я зрозумів, що треба один одному допомагати і треба одне одного поважати», — зазначив Матвій.

За оркестр милих і трохи шалених жучків окрема подяка від глядацької аудиторії)). Лише заради цієї мімішності варто прийти на виставу і спробувати зрозуміти, про що розповідає невигадлива музика маленьких створінь і чому дехто назвав це виставою світового рівня.