5–6 грудня 15 представників різних громадських організацій Кривого Рогу вирушили в навчальну поїздку «(не) ПРОСТО в Київ» отримувати досвід від потужних організацій нашої країни.
Першого дня криворіжці побували на найбільшій національній платформі для навчання, спілкування та обміну досвідом — Форумі розвитку громадянського суспільства «Точка неповернення», що проходив на НСК «Олімпійський». На форумі проходили презентації донорських організацій і проєктів, воркшопи, майстер-класи та мінітренінги, виставки, навчальні ігри й активні дискусії.
«Надзвичайно насичений день із безліччю інформативних локацій, цікавих воркшопів, дискусій і класного живого спілкування, — ділиться враженнями учасниця Катруся Тіткова. — У мозку знову запрацювали коліщатка і з’явилось нестримне бажання працювати».
Ранок другого дня розпочався з поїздки до платформи «Острів», де відбувалась зустріч з Ірина Соловей (Iryna Solovey), співзасновницею організації Garage Gang Ґараж Ґенґ.
Garage Gang — засновник краудфандингової платформи «Велика Ідея». Тепла бесіда, екскурсія по майстерні «Острову» розігріли інтерес учасників до продовження насиченого дня.
Після того відбулася зустріч у Центр Протидії Корупції, де криворіжці познайомились із Vitaliy Shabunin, впливовим борцем із корупцією в нашій країні. Простими словами про складне — саме так можна схарактеризувати спілкування з Віталієм. Дуже цікаво, що знайомство з ним розпочалося з обговорення його заробітної плати.
Наступна зустріч була з кардинально іншим змістом і відчуттями, бо ж стосувалася дітей, хворих на рак. Фонд «Таблеточки» — один з найбільших благодійних фондів в Україні, він займається допомогою онкохворим дітям, закуповує ліки й надає допомогу дітям з усіма видами онкологічних захворювань.
Заключною частиною двох днів було спілкування з організацією «Інша Освіта / Insha Osvita» в ресторані Urban Space 500 — дітищі організації, значна частина доходу якого йде на розвиток міста.
«Зустріч із великою кількістю громадських організацій, знайомство з їх діяльністю лишили незабутні враження та подарували натхнення для моєї подальшої громадської діяльності, — говорить учасниця поїздки Віра Поляк. — Вони дали мені зрозуміти, що я на правильному шляху».
Ці два дні були результативними і, без сумніву, корисними для всіх учасників навчальної поїздки. Криворізькі активісти не лише відвідали змістовні зустрічі, але й перезнайомились між собою та накреслили плани майбутньої співпраці в найрізноманітніших проєктах.
«Криворізьке громадянське суспільство отримало шанс дуже тісно зануритися в глобальний контекст громадського життя України, — говорить засновник Юлий Морозов (Juliy Morozov). — Ми впевнені, що плоди такої зустрічі будуть споживати не тільки учасники поїздки, а й аудиторія, на яку спрямована їхня громадська діяльність».
Об’єднання Відповідальних Громадян планує не зупинятись на досягнутому та надалі проводити подібні заходи.