Уперше в Кривому Розі громадянин з інвалідністю Юрій Понькін звернувся до суду з позовом на департамент інфраструктури та виконком міськради через їхню бездіяльність і відсутність реакції на прохання облаштувати дорогу біля будинку, де проживає людина з інвалідністю. Безкоштовну юридичну допомогу надала членкиня Ради О’єднання Відповідальних Громадян Світлана Сова, яка представляла інтереси Юрія Понькіна в суді.

На такий рішучий крок Юрій наважився після того, як не зміг без сторонньої допомоги виїхати з власного двору на колясці. У негоду він фактично лишається заблокованим у власному дворі: «Раніше я їздив між ямками, тепер доводиться їхати ними. Найбільша “ямка” на моєму шляху — метр вісімдесят у діаметрі. Щойно зійде сніг, люди будуть оминати величезні калюжі, стрибаючи по бордюрах, а в мене нема такої можливості». Цією ж дорогою ведуть дітей до садочка — тротуари ліворуч і праворуч відсутні.

Ще 2013 року активіст разом з управляючим будинком порушував питання ремонту цієї дороги. 2016 її внесли в план на ремонт, але лише на папері. Юрій щороку писав по три-чотири звернення до виконкому районної ради, департаменту інфраструктури міста, дзвонив на гарячі лінії. На останнє колективне звернення на ім’я мера отримав чергову відписку: кошти на ремонт доріг не передбачені — мовляв, при потребі більше мільярда виділяється лише 700 мільйонів.

Активіст звернувся по допомогу до ОВГ. Юристка, членкиня ради ОВГ Світлана Сова погодилася представляти інтереси Юрія в суді. Невдовзі представник департаменту Іван Карий запропонував укласти мирову угоду й пішов назустріч мешканцю. Одразу ж зробили тимчасовий ремонт дороги — «задули» ями. Весною робитиметься капітальний ремонт.

Учора Дніпропетровський окружний суд задовольнив заяву про примирення сторін. Згідно з умовами примирення, відповідачі зобов’язуються виконати поточний ремонт дороги вздовж житлового будинку 39 по вулиці Смирнова до дитячого садочка №211 по вул. Бірюзовій, 1-А.

Засновник «Руху без меж» Юрій Понькін зазначив: «Прикро. Щоб привернути увагу до занедбаної міської інфраструктури, треба вдаватися до таких рішучих кардинальних дій. Дуже хочеться, щоб у майбутньому під час планування враховували потреби маломобільних громадян».

Справжнім подарунком і приємною несподіванкою в День людей з інвалідністю для Юрія стала будівля Дніпропетровського окружного суду, максимально облаштована для людей з інвалідністю.

«Дуже порадували наявність пандусу, простора вбиральня, зроблена з урахуванням потреб людей з інвалідністю, відсутність порогів. Турбота про людей з інвалідністю відчувалася й у ставленні персоналу та судді Володимира Горбалінського, який зробив усе максимально швидко, без перерви, та попросив рекомендацій щодо доступності будівлі суду», — із вдячністю розповів Юрій Понькін.