Олеся Романча пройшла перший модуль з навчання на фасилітатора Міжнародної програми розвитку дитини (ICDP), яке тривало 23–24 листопада в місті Харків. Цю можливість талановита педагогиня отримала завдяки ОВГ і стала однією з-поміж 20 учасників з різних міст — Дніпра, Києва, Дружківки, Харкова.

Міжнародна програма була розроблена в Норвегії професорами Карстеном Хундейде та Ніколеттою Армстронг. Уже кілька років ICDP, розповсюджена в понад 40 країнах світу, успішно діє в Україні. Головний меседж програми: хочеш допомогти дитині — допоможи дорослому, який про неї турбується.

На думку Олесі Романчі, ця програма найкраще підходить саме для навчання батьків, які зацікавлені підвищувати свій рівень обізнаності й завжди покращувати стосунки з дитиною. Найближчим часом педагогиня планує організувати курс, під час якого поділиться отриманою інформацією:

«За 4 роки роботи “Схованки”, а перед тим 7 років роботи з дітьми в проєкті “Дитячий Шелтер” я все більше схилялась до думки, що розвиток дитини можливий лише при активному залученні батьків до цього процесу. Адже навіть такі фактори, як психологічна безпека і комфорт удома, відчуття того, що тебе люблять найважливіші у твоєму житті люди, дають обов’язкову базу для того, щоб бути відкритим до світу й відкривати його для себе. На жаль, часто батьки в бажанні дати дітям найкраще готові платити гроші спеціалістам, але не готові розвивати в першу чергу свої вміння й розуміння того, як дати дитині найважливіше. Вони можуть усім серцем любити свою дитину і бажати їй найкращого, але не вміти правильно донести почуття до дитини. Саме це і спонукало мене до навчання. Працюю передусім для себе і своєї родини, а далі готова ділитися з тими, кому це буде потрібно».

Олеся подякувала спікерам Анні Сафроновій та Сергію Красіну «за натхнення повертатись додому наповненою і з готовністю застосовувати в житті все почуте», а також ОВГ за надану можливість навчатися.