То хто відбудовував Кривий Ріг після Другої світової війни — військовополонені чи зеки? Чи була філія ГУЛАГу на теренах Кривбасу? Що стало «плацдармом» для німецького концтабору? Що збудовано зараз на місті поховань? Чому Кривий Ріг — єдине місто, яке не дало перепоховати німців? На ці й інші запитання ви знайдете відповіді в матеріалах спільного спецпроєкту Ольги Гончар (Хвостової) та 1КR «Історична правда Кривбасу».

Серія публікацій розкриває історичну правду про місця несвободи, примусової праці на території нашого міста та розвінчує численні міфи про історичне минуле. За словами Ольги, є дуже багато відгуків, люди пишуть свої спогади, згадки бабусь і дідусів, надсилають інформацію…

Ініціаторкою історико-краєзнавчого проєкту стала членкиня ради засновників нашої організації, редакторка «Експерт-КР», журналістка Ольга Гончар (Хвостова).

Як виникла ідея створення спецпроєкту?

— Потужним імпульсом для створення спецпроєкту став освітній курс «Культура пам’яті», на який мені пощастило потрапити. Його організував Мінський міжнародний освітній центр ім. Йоханнеса Рау в партнерстві з Магістерською програмою з медіа-комунікацій Українського католицького університету за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.
Під час навчального модуля у Львові ми слухали історичні лекції, чули багато розповідей про те, як працює історична пам’ять. Там ми відвідали і музей «Територія терору». Тоді для домашнього завдання я задумала зняти сюжет — провести паралель зі зйомками фільму «Червоний» у Кривому Розі. Згадалася історія про так і не створений музей на місці зйомок. У рамках моєї роботи вийшло два відеосюжети на «Експерт-КР», плануються ще. Але в сюжети входить у кращому разі 1/10 частина інформації, яку вдається знайти… Тому виникла думка давати її в публічний простір через тексти.

Чому для спецпроєкту обрала саме таку дражливу тему?

— Після виходу сюжету замислилася, чи були в Кривому Розі виправно-трудові, концентраційні табори. Давно чула, що був німецький табір, де ув’язнювали радянських вояків. А чи були табори, де утримували німців? Приїхавши додому, почала шукати. Усі відомості на цю тему були фрагментарними, розсипаними, наче пазли з різних комплектів. Інформації бракувало. Я зрозуміла, що треба шукати людей, які щось про це знають, зібрати докупи факти і публікувати для широкого загалу. Запропонувала співпрацю порталу Перший Криворізький. Вони радо погодилися публікувати інтерв’ю на історичні теми, також допомагають із фотоматеріалами.

Твій проєкт створений абсолютно на волонтерських засадах і ніким не фінансується. Навіщо це тобі?

— Я роблю це для того, щоб важлива інформація, брак якої досить відчутний, відродилася в інформаційному просторі. Важливо, щоб люди почали про це говорити, згадувати, обговорювати й особливо писати роботи. Саме це допоможе нам почати боротися з «совком» у головах.

Плануєш підготувати на основі цих матеріалів книжку?

— Мені б хотілося не так видати книжку, як долучитися до того, щоб, наприклад, студенти-історики взяли якусь із тем за курсову, а краще за дипломну роботу і почали шукати інформацію в архівах. На превеликий жаль, у Кривому Розі архіви періоду війни знищені, усе це поступово, а останнім часом дуже швидко зникає. У нас просто нема таких робіт. Тема військовополонених, інтернованих німців, поляків, німецьких поховань — це все інкогніто. Дуже багато інформації в Німеччині, а у нас — тиша, хоча ми ходимо по цих кістках.

За участь і допомогу у створенні спецпроєкту Ольга Гончар (Хвостова) висловлює подяку Першому Криворізькому, усім спікерам, бібліотекарям Криворізького педагогічного університету, які надають суттєву організаційну допомогу. Окрема подяка людям, які реагують, підказують, критикують, залишають відгуки.

Відеосюжети Експерт-КР: «Кривий Ріг: території терору» , «Німці у Кривому Розі після війни»

Матеріали «Історичної правди Кривбасу»:

Кого тримали у виправно-трудовому таборі на Соцмісті у Кривому Розі

Кривий Ріг – єдине місто, яке не дало перепоховати німців, – Олег Фішер

Пошуковці Кривого Рогу допомогли ексгумувати в районі Техбази останки близько 20 солдатів вермахту

Де в Кривому Розі працювали військовополонені та інтерновані німці

На місці загибелі 16 тисяч людей у Кривому Розі зараз сміттєзвалище, – думка експерта