«Кожна людина має виховувати в собі лідерські якості, які рано чи пізно знадобляться. Ми маємо розуміти, що лідерство — це не тільки привілеї, а й ті складності, які треба долати. Лідерство — це не лише про те, що воно тобі дає, а й про те, що віддаєш ти для того, щоб бути лідером», — зазначив учасник проєкту «Майбутні лідери України», учень 11 класу школи №61 Костянтин Коваленко.

У суботу відбувся заключний етап проєкту «Майбутні лідери України», який проходив на базі культурно-громадського центру ШELTER+. Організували навчання для старшокласників ШELTER+, USAID Ukraine – USAID УкраїнаEnglish Club Shelter+ за підтримки ОВГ.

Мета проєкту — покращити певні гнучкі навички (Soft Skills) молодих людей, які прагнуть стати лідерами.

Діти навчалися упродовж тижня за програмою з чотирьох тренінгових сесій: Лідерські навички, Навички комунікації, Розробка та менеджмент проєктів, Громадська активність та волонтерство. Спікери — Роман МорозовЮлій МорозовСтаніслав Корнієнко і психолог Дарина Мельник.

Домашнім завданням для учасників стала підготовка проєктів з покращення міста. Переможцем серед 9 задумів було визнано «ГориЩе». Його ідея полягає в тому, щоб організовувати заходи, які виявлятимуть таланти в підлітків і допомагатимуть їм показати себе.

Спеціальний приз від Об’єднання Відповідальних Громадян отримав проєкт «Екологія починається з комах». Його мета — створення на закритих територіях дитсадків, інтернатів, шкіл екотериторій (будиночків для комах) і розташування на них екологічних мікрозаказників.


Проєктом про інформування населення щодо першої медичної допомоги зацікавилася координаторка молодіжного руху Teenergizer Кривий Ріг Дарина Мельник, членкиня журі. Дарина запропонувала авторам задуму свою співпрацю.

Ініціаторка проєкту «Майбутні лідери України», волонтерка Корпусу Миру Sanaa Karam, надзвичайно задоволена його результатами: «У криворізької молоді є потенціал. Дайте дітям можливість розкритися, висловитися, не кажіть їм “закрий рота”, мовляв, старші більше знають, — і ви будете в захваті. У них стільки сховано ентузіазму, нових ідей, вони думають по-іншому!»

Під час вечірки випускники проєкту ділилися своїми враженнями й емоціями, дякували викладачам, ініціаторам та організаторам. Декому було важко стримати сльози розчулення, адже для більшості дітей це був особливий тиждень з новим досвідом, новими знайомствами, враженнями, новим баченням себе. Усі в один голос заявили, що за час проєкту змінилися і зросли, навчилися працювати в команді, чути інших.