30 червня біля пам’ятника Шевченку відбувся екофест із промовистою назвою «#непакет». Яскравий просвітницько-розважальний захід пройшов завдяки поєднанню зусиль волонтерів, «Спільної мети», «Ожини», «Lavanderstory» та підтримці Об’єднання Відповідальних Громадян.

Участь у фестивалі взяли активісти ГС «Спільна мета» Ірина Голоднова, Тетяна Дацюк, Сергій Куриленко, Алла Трохимчук, екологиня за фахом Олена Добривечір, учителька Олена Камшилова, інструктор з фітнесу Ксенія Бражнік, іноземні гості — волонтери Корпусу Миру Філ і Холлі, студенти й учні.

Мета фестивалю — привернути увагу людей до проблеми надмірного використання поліетиленових пакетів та екології в цілому, адже за кілька років ми будемо пожинати плоди безвідповідального ставлення до природи, якщо не зупинимося.

Організатори закликали відвідувачів підтримати акцію, яка відбудеться 3 липня, у Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів, і один день не купувати пакетів.

Екоактивісти розповіли шокуючі факти про поліетиленові пакети, про те, що чекає на Україну в найближчому майбутньому, якщо люди й надалі будуть використовувати їх у такій кількості. Мешканці дізналися, що кожну секунду використовується 160 000 поліетиленових пакетів, за рік виробляється 5 трильйонів пакетів.

У межах фестивалю працювала фотовиставка «Захистимо зелену планету». Для дітей і дорослих організатори влаштували майстер-класи з розфарбовування екоторбинок, виготовлення свічок з вощини та капелюшків. Тут можна було посмакувати здорову й корисну їжу, напої з натуральних продуктів, навчитися азів ковбойського танцю разом з американською гостею Холлі. Віра Козаченко пропонувала нешкідливу побутову хімію, екокосметику українського виробника із символічною назвою «CHOICE» — ВИБІР. Від наших щоденних виборів залежить майбутнє.

До речі, так уподобаний дітьми волонтер, обвішаний різнокольоровими пакетами, Павло Осіков мав цього дня їхати на екскурсію, щоб побачити мальовничі краєвиди кар’єру на Візирці. Проте обрав участь у фестивалі: «Я вирішив, що підтримати екологічний захід важливіше. Краєвиди я ще побачу». Правда, про те, що він стане «людиною-пакетом», не здогадувався)).

Місцевий житель Віталій Коваленко, який працює в кар’єрі, зазначив: «Мене дуже хвилює екологія. Проблем додає наш гірничо-збагачувальний комбінат, але багато проблем люди створюють собі самі. Я прийшов сюди з донькою, щоб вона змалечку вчилися підтримувати чистоту. Нам треба долучатися до сортування сміття».

У його будинку ще нема спеціальних контейнерів для сортування. Проте, щоб безхатьки не перевертали сміттєві баки та зберігався порядок, чоловік збирає пляшки і ставить їх окремо.

«Інгулець є першим районом, який пілотно впроваджує систему роздільного збору сміття. Опитування показало, що запит у суспільства сьогодні вже є. Люди готові сортувати, але просять, щоб їм забезпечили умови, встановили контейнери», — зазначив член спілки «Спільна мета» Сергій Куриленко.