«Емоції, які отримали діти і ми разом з ними, лишаться на все життя. Ми щиро вдячні усім, хто зробив ці дні реальністю. Совеня Чарлі – Чілдрен Кінофест, розуміємо, скільки роботи стоїть за всією цією гарною картинкою», — ділиться враженнями про Чілдрен Кінофест координаторка Схованки Олеся Романча.

Цьогорічний фестиваль, який пройшов за сприяння Об’єднання Відповідальних Громадян та ШELTER+, став для нашого міста визначним. Звання Найкращого українського дитячого фільму року серед короткометражок і нагороду у 20 тисяч гривень отримала робота вихованців Схованки«Лісова школа»!

У фільмі знялися Анна Шинкарьова, Аліса Фаніфатова, Марта Романча, Анна Зусмановська, Соломія Кошевко, Марія Заріцька, Юлія Сергієнко. Загалом стрічка вийшла завдяки злагодженій командній роботі дітей, батьків, вихователів Схованки. На конкурс було подано 160 заявок з усієї України. Потрапивши у десятку фіналістів, обдаровані криворізькі дітлахи та їхні наставники сподівались щонайбільше на приз симпатій, але аж ніяк не на перемогу. Не йняли віри, дізнавшись результати.

Щоб створити фільм, вартий Гран-прі, знадобилися кілька днів для написання сценарію, усього два дні зйомок і день у студії звукозапису. Ніхто з творців фільму не мав жодного досвіду у цій сфері. Для оператора Олександра Романча, який нещодавно став власником професійної камери, це також був дебют.

«Ми робили це в першу чергу заради власне процесу і нового досвіду, сильно не очікуючи якогось великого результату. Думали: ну лишиться у нас фільм на згадку, зрозуміємо, як це — знімати кіно. Але вже таке визнання вселило багато віри і впевненості у власних силах», — зазначила Олеся Романча.

Підкреслимо, що маленькі акторки займаються в Антішколі (проекті Схованки). Тут прагнуть створити максимально комфортне середовище для всебічного розвитку дітей, дати різні можливості пробувати себе, щоб знайти те, що подобається і до чого є схильності. Гадаємо, саме такий підхід допоміг юним талантам у короткий термін розкритися і здобути перемогу.

Дивовижно, маленькі, але вже свідомі антишколярки самі обрали темою фільму булінг — ганебне розповсюджене явище у звичайних школах. Діти хотіли, щоб люди замислилися над цією проблемою й почали діяти.

Отримані гроші переможці планують витратити на Сімейний кемп: Освіта Родина Взаємодія, який пройде у Святогірську в серпні. «Хороша можливість разом провести час, розширити коло знайомств і отримати натхнення та нові ідеї для розвитку». На радість усім криворізькі таланти погрожують)) узяти участь у наступному Чілдерн Кінофесті.