Вони займаються спортом, танцюють, закохуються, народжують дітей, мають активну громадську позицію, борються за свої права, але їх помилково, безпідставно і несправедливо ще й донині називають неповносправними та інвалідами. Чомусь уважається правильним тоном їм співчувати і проводжати поглядом, сповненим вселенського суму та скорботи.

28 травня люди з інвалідністю з ГО «Рух без меж» вирішили заявити, що вони — такі ж люди, як решта. Повноцінні члени та членкині суспільства. І прийшли сюди не по співчуття чи з проханням про допомогу, а з вимогою припинити їх дискримінацію і закликати будувати інклюзивне суспільство. Захід, ініційований «Рухом без меж», підтримало ОВГ. Модерувала дискусію «Ключове слово — людина» головна редакторка «Першого Криворізького» Софія Скиба.

«Інвалідність — це не мій стан здоров’я, а те що створюється умовами життя та оточення», — зазначив голова «Руху без меж» Юрій Понькін. Лише розбиті дороги, незручна інфраструктура, бордюри, відсутність пандусів, упереджене ставлення змушують таких людей почуватися інвалідами. Наприклад, з усіх кінотеатрів міста лише «Олімп» обладнаний пандусом.

Члени ГО «Рух без меж» ділилися своїми історіями, розповіли, за яких обставин отримали травми, що мотивувало їх жити далі й вивело з депресії, якими були їхні перші виходи на вулицю. Близьким і рідним людей з інвалідністю порадили вимкнути гіперопіку, яка може перетворити постраждалого на рослинку.

Спікери охоче відповідали на різні, зокрема незручні, німі питання щодо їхнього побуту, статевого життя, народження дітей. Це допомогло побачити, що вони — такі ж люди, як і решта.

«Нашою метою є створення безпечного привітного середовища в місті, де є архітектурна, транспортна та будь-яка інша доступність, через створення безперешкодного доступу всюди, куди хочуть і зможуть потрапити люди з інвалідністю. Лише в цьому разі будемо говорити про якесь європейське інклюзивне суспільство. Інклюзивні школи, виші — це теж проблема, але точкова. Ми хочемо більше глобальних рішень. Щоб усі нормально реагували на людей з інвалідністю на вулицях», — сказав Юрій Понькін.