«Це не та публіка, яка подарує якісь макарони на вуха. Вона щиро прагне створювати і готова ставити доволі складні питання», — так охарактеризував учасників Другої Конференції Громадянського суспільства співзасновник української мережі енергетичних інновацій greencubator Роман Зінченко. Сам же захід спікер назвав щирим і додав: «Ця конференція для мене є індикатором того, що з погляду динаміки громадянського суспільства, соціальних інновацій Кривий Ріг продовжує робити те, що він робить уже чимало років завдяки таким спільнотам, як Об’єднання Відповідальних Громадян».

У Конференції, яка пройшла 18–19 травня в БК ім. Богдана Хмельницького, узяли участь більше 250 учасників переважно з Кривого Рогу. А ще до них приєдналися гості з Дніпропетровської, Львівської, Вінницької, Сумської, Херсонської, Закарпатської областей. Ділилися досвідом 20 спікерів. Гості й учасники позитивно оцінили високий професійний рівень організації заходу і назвали його унікальним.

«Проведення такої конференції в місті, яке не є обласним центром, у місті з багатьма екологічними, соціальними, політичними проблемами свідчить про те, що тут формується й розвивається громадянське суспільство. Чітко видно динаміку першої конференції та цьогорічної. Є якісний стрибок, є кількісний стрибок у проведенні. У Кривому Розі люди цікавляться своїм життям, розвивають і люблять своє місто. І не кожне місто може похвалитися такими заходами», — вважає еколог з Дніпра Максим Сорока.

Першою виступила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я. Уляна Супрун, незважаючи на свій щільний графік, знайшла час, щоб завітати до Кривого Рогу й розповісти про реальну ситуацію в медицині, яка десятиліттями не розвивалася взагалі, і закликати дивитися правді в очі. Почала з того, що насправді українські лікарі не дають клятви Гіппократа, і наголосила на необхідності декомунізації медицини.

Роман Вінтонів (Майкл Щур) уважає, що українцям необхідно навчитися слухати одне одного і приймати позицію інших. А на думку Ярослава Юрчишина, питання критичного мислення — це питання виживання. За словами Влада Троїцького, щоб досягти справжньої соборності країни, домовитися і зрозуміти, що нас об’єднує і що для нас є спільним.

Жвавий інтерес викликала панельна дискусія, де обговорювали гострі питання меж свободи, зокрема використання медичного канабісу, легалізації проституції та зброї, узаконення одностатевих шлюбів. Які наслідки це може спричинити? Які плюси й мінуси? Чи готове українське суспільство до цього?

У форматі «Печа-куча» було представлено близько 20 місцевих ініціатив, а також проект Об’єднання Відповідальних Громадян «ПРОСТО», який підтримує громадські ініціативи в Кривому Розі й навколишніх селах і селищах.

Багато схвальних відгуків і слів подяки від учасників ми почули ще під час Конференції, а після неї люди ділилися своїми враженнями на сторінках у Фейсбуці. Любов Заріцька зазначила: «Я мала змогу почути/побачити неймовірно потужних спікерів з різних галузей, які ділилися своїм досвідом і баченням змін у суспільстві та країні в цілому. Ключові кроки до цього — це зміна кожного особисто, це брати на себе відповідальність, це навчитися чути інших та йти на компроміси, це бути тією зміною, яку хочеш бачити. Це ПРОСТО діяти!» Також учасниця розповіла, що їй вдалося вмовити свою консервативну бабусю, якій за 70, прийти послухати лекції. Уже наступного дня бабуся вчила онуку, як захистити себе в інтернеті.