Німці зайшли в наше місто без жодного пострілу. Стрілянина, супротив у кожному дворі — міф. А те, що окупантів зустрічали хлібом-сіллю, — правда. Зі станції «Карнаватка» під звуки оркестру з квітами від’їжджали працювати до Німеччини, а потім звідти писали неймовірно розпачливі листи.

Про цілу низку таких фактів Другої світової, зокрема на теренах Кривого Рогу, які ретельно приховувала радянська влада, розповів Григорій Гусейнов під час лекції «Міфи та реалії Другої світової війни на Криворіжжі».

Вивчаючи документи, спілкуючись зі свідками війни, письменник постійно натикався на розбіжності з офіційною історією, у якій, за його словами, не було жодного рядка правди. Не існувало ніяких героїчних партизан, а от прикладів їхніх далеко не героїчних учинків чимало. Зокрема, біля Гурівського лісу партизани відбирали в селян продукти, які ті несли в місто на продаж.

 

Зібраний матеріал став поштовхом для написання окупаційного роману «Одіссея Шкіпера та Чугайстра», який у 2016 році було визнано найкращим і відзначено премією імені Валерія Шевчука. Григорій Гусейнов розповів: «Над сюжетом книги думав дуже довго, адже треба було виходити за межі канонічного сюжету війни в Кривому Розі. Там є просто життя людей в оці страшні воєнні часи».

Під час жвавої бесіди присутні ставили питання, додавали, переповідали історії своїх батьків, родичів, знайомих, які були свідками тих подій. За активну участь в обговоренні одна зі слухачок, Ольга Лінова, отримала в подарунок антологію Григорія Гусейнова «На землі, на рідній». За її словами, лекція мотивує глибше вивчати історію рідного краю.

Поділилася своїми враженнями й Лариса Бондаренко: «Григорій Джамалович Гусейнов — талановитий письменник і чудова людина. Було відчуття, що ми на одній хвилі). Спілкувалися про Криворіжжя в часи воєнного лихоліття. Розповів багато цікавих фактів, залишених поза увагою офіційної версії перебігу історичних подій. Дізналися, звідки пішла нумерація криворізьких кварталів — це номери тюремних колоній, які там розташовувалися й ув’язнені яких будували металургійний і гірничо-збагачувальні комбінати».