16 квітня в готелі «Аврора» Konrad Adenauer Stiftung Ukraine та ОВГ провели показ документального фільму «Таємниця ландшафтного парку Дуйсбург».
У фільмі йдеться про те, що під час кризи 1960–70-х років у Рурському регіоні (Німеччина) закрився металургійний завод «Мейдеріх хютте». У групи активістів, які виступали проти демонтажу заводу, виникла ідея створення ландшафтного парку. За проектом архітектора Петера Лаца навколо промислових руїн і занехаяних промислових об’єктів було створено парк «Дуйсбург-Норд». На ливарному дворі однієї з доменних печей влаштовано літній кінотеатр. Будівлю ТЕЦ модернізовано і перебудовано, тепер її величезний зал є місцем для масштабних заходів, таких як концерти, спортивні змагання тощо. У циліндричному газгольдері побудовано басейн завглибшки 13 м, де дайвери можуть плавати і досліджувати оригінальний штучний підводний ландшафт.
У парку є гральні майданчики, кав’ярня, звіринець. У старому будинку адміністрації заводу влаштовано хостел на 140 місць. Це разючий приклад оновлення й повторного використання території.
Після показу фільму відбулась панельна дискусія, де учасники обговорювали майбутнє промислових міст України.
«Думка про те, що в нас запасів руди років на п’ятдесят, не повинна нікого вводити в оману, тому що структура споживання заліза закінчується і йому на зміну приходять легкі метали — алюміній, титан, полімери», — зазначив член ОВГ Олександр Серьогін. — «Якщо ми не почнемо по-справжньому диверсифікувати промислову економіку нашого міста зараз, то через років десять, не більше, у нас виникне така сама ситуація. Часу мало».
Дуже важливо, щоб ми вже сьогодні починали правильні розмови, які в майбутньому приведуть до правильних дій. Об’єднання Відповідальних Громадян і далі буде долучати до таких обговорень мешканців нашого міста.