Увага! На Соколовці 6 квітня пройде щорічна акція з упорядкування прибережної території! Підтримайте активних мешканців, які закликають відповідально ставитися до довкілля й шостий рік поспіль проводять масштабні екологічні заходи, метою яких є також привернення уваги до чистоти в місті та проблеми «нічийних» земель.

На лівому березі Кресівського водосховища поблизу мікрорайонів Зарічних розташоване селище Соколовка. До нього примикає велика зелена зона біля водойми. Мешканці багатоповерхівок житлового масиву Зарічний не розбалувані затишними парками та скверами. Найбільшою відрадою для душі й місцем для відпочинку і є ця мальовнича часточка природи. Однак нікому не потрібний, ні за ким не закріплений, нічийний цей шматок землі силами неохайних мешканців району став поступово перетворюватися на сміттєзвалище.

6 років тому забили у дзвони активісти громадського об’єднання «Соколовка». Завдяки їм і небайдужим мешканцям 6 квітня 2013 року пройшов перший екологічний захід із прибирання сміття. Ідею підхопили інші мешканці та громадські організації міста, заходи з прибирання території почали ширитися і до сьогодні не вщухають. Соколовські толоки згуртували й познайомили активних криворіжців. Соколовські активісти почали тісно співпрацювати із культурно-громадським центром ШELTER+, усе це стало поштовхом для утворення Об’єднання Відповідальних Громадян.

Наразі екологічні акції на Соколовці проводяться регулярно. Силами активістів було розпочато благоустрій території, зокрема встановлені лави, турніки, шведська стінка. Та на жаль, через деякий час територію знову почали захаращувати, лави зруйнували.

Головний натхненник толоки, керівник ГО «Соколовка» Валерій Подколзін називає дві основні причини цієї проблеми — байдужі громадяни з їхнім недбалим ставленням до довкілля і відсторонена місцева влада, яка цілком свідомо не хоче брати на себе відповідальність, а разом з нею — зайвий клопіт з утримання цієї території.

На думку Валерія, є три шляхи вирішення проблеми:
1. Залишити так, як є, і чекати дива.
2. Надати офіційно цій землі статус, узяти її на баланс району, влаштувати тут парк із притаманним йому благоустроєм — доріжками, ліхтарями й іншим.
3. Знайти законні шляхи, аби організована громадськість взяла на себе відповідальність за утримання цієї ділянки.

На сьогодні є розроблений Валерієм проект парку «Соколовка». Він передбачає впорядкування з мінімальним втручанням у сталу екосистему цієї місцевості, облаштування території з використанням лише природних матеріалів, дерева та каменю.

Але пробити стіну байдужості влади дуже важко. Влада варіантів не шукає. Навіть встановити для початку сміттєві контейнери, які «Соколовка» вже закупила, та взяти їх на баланс не хоче. Виїзні наради за участі представників влади і комунальних підприємств результатів також не дали.

Запрошуємо всіх небайдужих мешканців, наших підписників підтримати «Соколовку», яка започаткувала екологічний рух Відповідальних Громадян, невідступно продовжує боротьбу за чисте довкілля й залишається вірною шляхетній справі, розпочатій 6 років тому.

Детальніше про подію тут: https://www.facebook.com/events/259085701645972/