Він переїхав з Донецька, проте закоханий у Кривий Ріг, красу промислових краєвидів якого мистецьки зумів передати у своїх фото. Має технічну освіту, проте його мова уквітчана неймовірною кількістю образів. Він не повторюється, розповідаючи щоразу про те, що стало змістом його життя, — фотомистецтво. Він 44 роки пропрацював машиністом тепловоза, а нині очолює спілку творчих фотографів. Завдяки мистецтву довів собі існування Бога, проте всі релігії вважає створеними штучно. Упевнений, що фото — це наука, проте переконаний, що деякі його знімки подаровані небом. Його життя побудоване на контрастах, немов художнє фото, яке дало йому справжню свободу.

Фото Юрія Мимрікова

Мова йде про голову ГО «Спільнота Творчих Фотографів» Олександра Водолазського, який 16 березня, презентуючи Всеукраїнську виставку «Погляд 2018», подарував криворіжцям особливу лекцію про фото, правду і любов у КГЦ ШELTER+. Допомогу в проведенні заходу надало Об’єднання Відповідальних Громадян.

Композиція, форма і зміст, конфлікт, ракурс, світло і тіні, образ і ритм, «золотий перетин» — талановито жонглюючи цими термінами, вплітаючи образи, лектор, не питаючи, закохував у мистецтво фотографії всіх присутніх без винятку через глибинне пізнання природи фотографії. Відвідувачі в один голос твердили, що після отриманої інформації змінили свій Погляд на фото.

Фото Юрія Мимрікова

Провідний бібліотекар бібліотеки №19 Лариса Вишневецька зазначила: «Я в захваті. Враження надзвичайно сильні. По-перше, я зрозуміла, наскільки Олександр глибокий у своїй творчості і як людина. По-друге, почуте змусило мене по-іншому дивитися на фото, не просто клацати бездумно, а підходити до цього процесу більш серйозно і глибоко. По-третє, приємно було бачити багато молоді, яка уважно слухала і добре сприймала філософію фотомистецтва».

Фото Юрія Мимрікова

Молодь, яка, здавалося б, народилася з телефоном у руках і виросла на селфі, цікавилася долею аналогового фото! А ось як поділилася своїми враженнями юна відвідувачка Христина Климісивич: «На лекції я наче занурилася в інший світ, усе було так гармонійно: і демонстрація фото на відео, і паралельна розповідь Олександра. Захотілося більше працювати, займатися справою, яку ти любиш. Усе це мене надихає, дає розуміння, для чого живу. І дуже сильно стимулює рухатись уперед. Я обожнюю такі лекції».

«Фото цінне правдою, воно збільшує швидкість мислення, адже миттєво пресує час. Фотографія — це частина світу, у ній є свої константи, які працюють, які взаємодіють з вашою культурою, волею, енергією, бажанням, почуттями. У цьому вся її привабливість. Якщо фото створене з любов’ю, воно рано чи пізно переходить у стан шедевра», — Олександр Водолазський.