«Якщо на одну чашу вагів покласти великі статки, а на іншу — досконале знання законів, то я оберу друге», — зазначила Julia Camey, одна з учасниць фестивалю Прав Людини, який відбувся 15 грудня за сприяння Об’єднання Відповідальних Громадян в КНЕУ імені Вадима Гетьмана.

«Незнання своїх прав обмежує», «Не знаєш прав — не маєш прав» — саме під такими гаслами пройшов захід, у якому взяли участь 14 правозахисних, правопросвітницьких і громадських організацій та осередків. Учасники не лише дізнались про напрямки їхньої діяльності, про види послуг, які вони надають, а й отримали консультації фахівців, юристів, експертів з права.

«Жива бібліотека» від ОВГ дала можливість поспілкуватися з людьми, які, попри те, що доля їх не шкодувала, продовжують боротися за свої права і допомагають долати труднощі іншим. Серед них — і дівчина-сирота, що пройшла дитячий будинок і важкий період адаптації до життя поза стінами закладу. Сьогодні вона сама взяла під опіку двоюрідного братика, який залишився без батьків. Дівчина навіть не припускала думки, щоб дитину віддати до будинку.

Фотовиставка розповіла, як розвивалося право від 2 тисячоліття до н.е. до сьогодення, як боролися за свої права різні народи та соціальні групи — від Закону Хаммурапі до Революції Гідності. «Це крута виставка. Криворіжці теж там є! ОВГ, її треба кругом виставляти і проводити по ній екскурсію», — зазначила ініціаторка фестивалю Наталя Кожем’яка.

На фестиваль за дивовижним збігом обставин потрапила Julia Camey, якій колись не вдалося вступити до юридичного факультету КЕІ, на базі якого і проходив фестиваль. Минуло багато років, жінка отримали кілька освіт, володіє англійською, вивчила мову жестів, має родину. Зараз твердо вирішила здійснити свою давню мрію — отримати юридичну освіту. Юлія переконана, що головною проблемою людей є незнання законів. Знання своїх прав дає більше свободи, упевненість у теперішньому і майбутньому. Проведення подібних фестивалів уважає доцільним і вкрай важливим: «Я особисто стикнулася з тим, що для захисту себе, своїх близьких треба самому ставати адвокатом, юристом, іншого виходу нема».

Дякуємо за активну участь в організації фестивалю Асоціація допомоги людям з розладами спектру аутизму “Інші грані”, Перший криворізький центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Благодійна організація “БТ “Шанс”, ГО “Основи Свідомості”, Координаційний Центр допомоги, Юридична клініка КЕІ, Teenergizer Кривий Ріг, регіональний партнер мандрівного міжнародного фестивалю «Docudays UA» Культурно-громадський центр ШELTER+, Правозахисна Група “СIЧ”, AMNESTY International, Український інститут з прав людини, Ukrain institute for Human Right, Українська асоціація студентів – UAS, КЗОШ №111.

«Коли люди питають, чи будуть подібні заходи ще, це — найвища оцінка. Усе вийшло просто завдяки об’єднанню зусиль. Можемо розповсюджувати досвід. Кожен вкладався в певний свій сегмент роботи. Кожен зробив трохи зусиль. І вийшло круто!» — резюмувала Наталя Кожем’яка.