9 грудня в КГЦ ШЕЛТЕР+ відбулась дебатна школа від Федерація дебатів України. Проходила зустріч у британсько-парламентському форматі, тобто на одному майданчику грали дві команди «уряду» і дві — «опозиції».

Такі турніри зараз дуже актуальні й набирають обертів. Представництва дебатерів уже є в 19 містах України. Молодь учиться шукати переконливі аргументи, формує навички ведення перемов, розвиває аналітичне мислення — усе це стане в пригоді в подальшому житті.

«Формат подібного роду дає можливість подивитись на проблему глибоко та всебічно її розглянути, що є важливим, якщо йдеться про захист прав», — пояснив Денис Дубов, організатор заходу.

Особливістю таких дебатів є те, що ніхто з учасників не знає, про що доведеться говорити, а виступ кожної сторони повинен містити чіткі аргументи, щоб опоненти погодились із запропонованою позицією і повірили в її слушність.

«Дуже сподобалось. Відкриває інші види мислення, починаєш сприймати речі по-іншому, намагаючись відстояти аргументовано та фактами», — поділився враженнями один з учасників, Андрій Маковоз.

Тренерами дебатів були представники Дніпровського відділення Федерації Дебатів України Анастасия Коновалова (Anastasia Konovalova), Ирина Петраковская (Irina Petrakovskaya) та Данил Ралко.

«Нам сподобалось. Дуже розумна й тепла аудиторія. Ми раді були провести тренінг і сподіваємося, що молодь і надалі буде використовувати ці знання та проводити дебати тут, своїми силами, а ми готові їм допомагати», — прокоментували тренери.

Учасники дебатів дійшли думки, що такий формат необхідний у Кривому Розі, і планують уже найближчим часом створити Криворізький осередок. Дебати об’єднують прогресивну молодь з активною позицією. Отже, відповідальне суспільство в нашому місті буде тільки зростати.