Кілька громадських організацій, волонтери, активісти, студії та університети, небайдужі громадяни долучилися до створення унікального для міста екофесту «Рудий пес», який пройшов 8 грудня за сприяння Ради Жіночих Ініціатив та SILC. Головний організатор — ОВГ.

«Дуже високий рівень організації. Вже можна було б анонсувати наступний ЕКОФЕСТ. Ті люди, що сьогодні відвідали цю подію, вже хотіли би прийти самі і привести друзів на наступну!» — поділився своїми враженнями підприємець Геннадій Кучерук.

Дружелюбний і приязний Руденький подарував незабутні емоції всім, хто прийшов з ним погратися. Фестиваль проходив у світлому, просторому сучасному приміщенні, де розмістились 10 основних локацій.

Під музику Вівальді, Брамса, Корнеліуса можна було закохатися в особливу естетику промислового міста, споглядаючи фотовиставку робіт п’ятьох криворізьких художників. Митці не прагнули залякати страшними краєвидами, просто зобразили Кривий Ріг таким, яким він є, і закликали турбуватися про місто.

Безліч пізнавальних розваг чекали на гостей песика: сортування сміття наввипередки, проходження квесту, участь у вікторині. Проїхатися на пенні-фартингу, поласувати екосмаколиками, власноруч розмалювати екоторбинки, зігрітися ручною творчістю, перетворюючи непотріб на витвори мистецтва, покерувати роботами — усе це стало можливим для учасників фестивалю.

На заході гості знайомилися з екокосметикою та безпечними товарами для дому українського виробництва, дізнавалися, як за допомогою простих дослідів відрізнити якісні харчові продукти від фальсифікату, і навіть привчалися прибирати за домашніми улюбленцями.

Перформанс плейбек-театру вчив слухати одне одного, формуючи культуру діалогу, емпатії та взаємопідтримки, що особливо важливо для об’єднання людей.

І саме на об’єднанні громади заради спільної мети кілька разів наголошував координатор заходу Сергій Мариничев: «У нас багато людей, різноманітних рухів, які піклуються про навколишнє середовище, цікавих розробок, але про них ще мало хто знає. Мета фестивалю “Рудий пес” — об’єднати здорові життєздатні екологічні ініціативи, активістів, небайдужих громадян, щоб у найближчі кілька років ми отримали екологічно чисте місто».

Головний простий і зрозумілий навіть малечі меседж «Рудого пса» прозвучав із вуст героїв лялькового театру: «Треба жити в гармонії з природою, берегти планету, яка є нашим домом».

Про спеціальну подію фестивалю — екскурсію «Екотреш» та враження учасників квесту на морозі) ми розкажемо трохи згодом.