«Я вважаю, що все має бути офіційно і чесно, — зазначив один з учасників семінару «Виявлення непрацевлаштованих: перевірки підприємців», підприємець Назаренко Андрій. — Людей необхідно працевлаштовувати легально, щоб не виникало ніяких питань. На семінар прийшов дізнатися, як захисти себе, адже і під час оформлення працівників, і під час перевірок необхідно враховувати багато тонкощів».

І от саме про ці тонкощі розповідали учасникам семінару досвідчені юристи Світлана СоваВікторія СпівакОлександр Лозцький.

4 грудня на захід, організований Об’єднання Відповідальних Громадян, прийшли чимало зацікавлених, конференц-зал був заповнений вщент. Про актуальність теми свідчить і кількість питань, які ставили учасники жвавої дискусії.

Дізнатися від професіоналів, як запобігти штрафам, завітала директорка клінінгової компанії Оксана Лавська. Підприємниця підкована в багатьох питаннях, проте і вона зробила відкриття для себе: при зверненні до послуг аутсорсингової компанії необхідно обов’язково переконатись у тому, що її представник офіційно там працевлаштований, бо в разі відсутності підтверджуючих документів уся відповідальність лягає на власника фірми, на території якої такий працівник виконує роботи.

Щоб не доводити в суді своєї правоти, не витрачати на це часу й грошей, Світлана Сова порадила підприємцям готуватися вже зараз, озброїтись хоча б мінімальною інформацією, уважно переглянути всі необхідні нормативні акти, переконатися, що все правильно оформлено згідно з новими вимогами. Адже в разі виявлення порушень доведеться платити чималий штраф. Найбільший з них — за недопущення інспектора до перевірки — становить 372 тисячі гривень. Для мікропідприємців ця сума може виявитися непідйомною, що потягне за собою втрату майна, закриття бізнесу.