Що чекає на пацієнтів, які не встигнуть підписати декларацію з сімейним лікарем до 1.07.19? Чи реально лікарю, ставши ФОП, заробити за рік на півмільйона гривень більше? Які переваги дають електронні картки для пацієнтів і лікарів? Нестача кадрів — результат реформи системи охорони здоров’я чи проблема місцевої влади? На ці й інші важливі питання шукали відповіді разом з експерткою з упровадження медичної реформи на місцевому рівні Алісою Макаріхіною під час семінару «Медична реформа: зрада чи нові можливості?» Захід проходив за сприяння ОВГ.

Серед присутніх були лікарі первинної та вторинної ланок меддопомоги, мешканці міста. Завітала на захід і гостя з Полтавської області. Послухати експертку прийшли сімейні лікарі, що вирішили самостійно впроваджувати реформу як фізичні особи — підприємці. Сімейна лікарка Центру №6 Амбулаторії №1 Лариса Ярема розповіла, чому наважилась на такий рішучий крок:

«Місце роботи, яке в мене було до цього, не відповідало моїм потребам, адже я хочу максимально допомагати пацієнтам і мати власний добробут. Я впевнена, що ці речі можна поєднати. У мене болить серце за медицину в нашій країні. Тому хочу покращити сервіс, зробити якийсь прорив у медицині на своєму рівні, скористатися будь-якою можливістю, щоб цього досягти. Сьогодні я таку можливість бачу в реєстрації як ФОП. Цей семінар для мене дуже важливий. Тут я отримала відповіді на свої питання, дізналась про нюанси впровадження приватної практики».

«Ми почали трохи сумніватися в правильності свого рішення. Складно йти непротореним шляхом. Цей семінар нас надихнув, ми отримали друге дихання. Ви робите дуже хорошу справу, підтримуючи людей, даючи максимум необхідної інформації», — подякували учасники семінару.

Прості розрахунки експертки показали, що заробити додаткових півмільйона гривень, зайнявшись приватною практикою, — абсолютно реально. Після такої інформації замислились навіть ті, хто й не збирався реєструватись як ФОП.

Говорили про електронні картки, переваги електронного документообігу в медичній сфері, на який усі переходять уже з наступного року, про взаємодію первинної та вторинної ланок медичної допомоги, про те, звідки взялася реформа і яку роль у цьому зіграло соціологічне дослідження eHealth. Дізналися, як обирати МІС та що має бути прописано в договорі з її розробниками.

Торкнулись і болючих питань. З 1.07.19 люди, які не підписали декларацій, не матимуть права на безкоштовне медичне обслуговування. Як бути з нестачею лікарів?

На думку Аліси Макаріхіної, «співпраця головного лікаря та органів місцевого самоврядування, місцеві програми місцевих стимулів та ініціатива головного лікаря — це відповідь на питання, як заохотити спеціалістів іти працювати. Можна знайти той ресурс, який забезпечить жителів міста, виборців достойним медобслуговуванням, сервісом за державний рахунок. Держава дає таку можливість. А чи скористаються цією можливістю органи місцевого самоврядування — залежить тільки від них».