Членкиня ОВГ, експертка Центру Розвитку Інновацій Анна Ємельянова виступила з доповіддю на Форумі електронної демократії, який відбувся в Харкові 25 жовтня. Співдоповідачем Анни був відповідальний за розвиток участі в Мадридській міській раді, дослідник е-демократії в Іспанії Мігель Катана Аранія.


Розповідаючи про виклики та перемоги е-демократії в Україні, про інноваційні рішення, які змінюють нашу країну на краще, Анна Ємельянова наголосила: «Петиції — дієвий інструмент взаємодії громадянського суспільства із владою».

Також вона поділилася деякими результатами піврічного Національного дослідження, яке буде презентоване в листопаді цього року. Авторка праці виявила, що 60% міст України запровадили такий механізм демократії участі, як електронні петиції; 12% міст зараз працюють над цим; 30000 петицій уже опубліковані; а 30% із підтриманих ОМС петицій були імплементовані.


«Такі презентації треба 100500 разів дивитись членам організацій і номінаційних комітетів. Особливо з мого рідного міста», — так виступ Анни оцінив учасник форуму Володимир Антків. Та хочемо підкреслити, що окрім дослідницької роботи Анна Ємельянова займається активною діяльністю, яка сприяє поширенню ідей е-демократії. Зокрема, нещодавно в межах проекту «Адвокація громадського бюджету задля успішної реформи децентралізації» активістка разом з іншими експертами консультувала міста щодо розвитку Громадського бюджету. Анна є автором просвітницьких статей «Електронна петиція: бюрократія чи демократія», «Місцевими е-ініціативами маємо користуватися активніше», надрукованих у LIGA.net та онлайн-виданні «Економіст».


Ми пишаємось, що в наших лавах активних Відповідальних Громадян є та, хто стоїть на варті розвитку громадянського суспільства та демократії, яку в сучасному світі вже неможливо уявити без е-технологій. Анна усвідомлює важливість участі громади в житті міста, країни та робить максимум, щоб донести цей меседж до широкого загалу.