29 вересня одночасно в Маріуполі, Запоріжжі та Кривому Розі пройшла яскрава акція з елементами флешмобу «Я хочу  дихати». У нашому місті її організувала коаліція Досить труїти Кривий Ріг за сприяння та активної участі ОВГ.

Коротка назва акції говорить сама за себе. В нинішній екологічній ситуації мова вже йде не просто про право на повітря без незначного перевищення в ньому небезпечних речовин, а про право на життя!!! Маріупольцям настільки увірвався терпець, що вони влаштували флешмоб і вийшли боротися за невід’ємне право в День свого міста!

Головна вимога учасників акції — визнати Кривий Ріг, Маріуполь, Запоріжжя зонами надзвичайної екологічної ситуації. На всеукраїнському рівні нині триває збір підписів під петицією про надання цим містам особливого статусу. Волонтери ОВГ Микита Водзянський та Анна Ємельянова допомагали охочим підписати петицію прямо на місці.

Під час флешмобу дорослі разом з дітьми грали у футбол, волейбол, бадмінтон, фотографувалися, спілкувалися в масках, протигазах та ЗЗК, зображуючи, що на нас чекає в найближчому майбутньому, за умови, що нічого не зміниться, за умови, що громадськість не схаменеться й не почне активно боротися проти забруднювачів, а підприємства не припинять труїти місто. А поки, за словами координаторки ДТКР Олена Шафранова, право на життя та здоров’я, гарантовані Конституцією, мають декларативний характер.

Учасники акції почергово носили на своїх плечах величезний шмат пінопласту — символічний тягар, на якому вимальовувалось страшне число 430. За словами Олег Сампір, саме стільки кілограмів пилу і забруднюючих речовин викидається виробництвами за рік на кожну людину, саме таке навантаження щороку маємо на наші легені та здоров’я: «Ця цифра ростиме з кожним роком, якщо нічого не буде змінюватися. Наші діти будуть на собі нести не 430 кг, а 700 і більше».

Взяли слово і відомі в місті активісти, екологи, зокрема Юлія Ореханова, представниця ГС «Спільна Мета» Ірина Голоднова, членкиня Ради ОВГ Світлана Сова, і звичайні перехожі, які потрапили на акцію випадково. Усі мали змогу поділитись наболілим та висловити свої думки.

Закликаючи мешканців бути активними, не покладатися на когось, боротися за своє право жити в екологічно чистому місті, член ОВГ, співзасновник ДТКР Сергій Попович зазначив: «Шанси, що нас почують, збільшаться, якщо на такі акції будуть приходити сотні, тисячі людей».