Попри пасивність місцевої влади та її небажання підтримати громадські ініціативи ні морально, ні матеріально наполегливі радушненці започаткували і провели перший за 88 років День селища! Це стало можливим завдяки активній підтримці Об’єднання Відповідальних Громадян та КГЦ ШELTER+.

«Наше селище, яке офіційно засноване у 1930 році, має свою історію. Перші заселення відбувалися ще на початку 19 сторіччя. Тут працюють багато талановитих і активних людей. Бюджет Радушного становить 14 млн грн. Для населення у 4 000 це більше ніж достатньо, щоб перетворити його на маленький Тростянець. Проте цього не сталося. Окрім того, що керівництво селища не зацікавлене у його розвитку, воно ще й ставить палки в колеса активістам», — розповідає засновник «Радпорталу», автор герба селища Радушного Андрій Кургуз.

Місцеві жителі давно мріяли про власний справжній День селища. «Раніше чули, що у навколишніх селах проводяться такі дні, де люди збираються, щось обговорюють, обмінюються думками, демонструють свої таланти. А в нас такого не було. Коли голова ГО “Радпортал” Андрій Кургуз сказав, що хоче зробити щось подібне, то без вагань погодились», — розповіла місцева активістка Олександра Улятовська.

Зрозумівши, що від влади, яка цього разу навіть не надала для свята стадіон, не дочекаються бодай найменшої підтримки, головні ініціатори Андрій Кургуз і директор Будинку культури Стрижко Катерина звернулись по допомогу до ОВГ. І от завдяки тому, що люди змогли об’єднатися, Дню селища відтепер бути!

На 88-річчя селища прийшли більше 300 людей! Ще 500 переглянули пряму трансляцію. Перед початком святкового дійства майстри та майстрині представили свої чудові вироби: вишивки, картини, прикраси, зроблені власними руками. Просто неба в усіх на очах звичайні дівчатка перетворювались на маленьких принцес під вправними руками місцевої перукарки. Можна було придбати за символічну суму смачнючу випічку — справжні витвори мистецтва. Завітав на святковий концерт і місцевий) Олег Винник, який підкорив серця жінок і насмішив чоловіків. Гарячий чай зігрівав тіло, а жива музика рок-гуртів To Ze Medouzme та Best track one day запалювала серця. Фаєр-шоу від Первый Криворожский Театр Огня “ArmKnot” огорнуло теплом позитивних емоцій і захвату, яскраво завершивши незабутнє свято!


Ми поцікавились у мешканців Радушного, що для них означає започаткування Дня селища. Відповіді були промовистими: «Хотілося зробити свято, яке буде об’єднувати людей. Зараз відчуваємо гордість. Ми прогресуємо, не стоїмо на місці. Започатковуємо хороші традиції, яких не мали раніше».

День селища — не лише свято, яке об’єднуватиме односельчан, даватиме змогу побачити, якими талантами багата радушненська земля, а й свідчення того, що громада дозріла! Люди зрозуміли, що треба діяти, діяти спільно, не чекати подачок згори, а творити історію власного селища своїми силами!


Радушненці, ви як ніхто заслуговуєте на День народження і можливість радіти та святкувати разом. Ви варті того! Щиро вітаємо зі святом і перемогою! Радіємо з вами!