22 вересня активні мешканці Кривого Рогу взяли участь у Воркшоп “Чому міська влада має консультуватися з громадськістю?”, який було проведено в межах співпраці Центр Розвитку Інновацій і Об’єднання Відповідальних Громадян за підтримки Eastern Partnership Civil Society Facility.

Консультації з громадськістю сприяють відкритості й гласності органів влади, вільному доступу громадськості до суспільно важливої інформації, а також налагодженню регулярного й систематичного діалогу між владою та громадою і регламентуються 996 Постановою Кабміну від 3 листопада 2010 року.

Під час заходу тренерки Олена Медведенко й Ірина Стасюк-Бабчук розповіли про публічні консультації, сфери їх застосовування, досвід Львова, Черкас і Рівного, можливості громадських організацій ініціювати подібні обговорення. Так, для запровадження публічних консультацій необхідно напрацювати положення та адвокатувати його прийняття міською радою.

«Влада має бути відкритою до комунікації з громадськістю. Неможливо приймати життєво важливі для міста рішення, при цьому не порадившись із людьми, яким потім у цьому місті жити. Тому ми робили, робимо і будемо робити все для того, щоб думка криворіжців була почута на всіх владних рівнях, як місцевих, так і всеукраїнських», — зауважив співзасновник Об’єднання відповідальних громадян Юлій Морозов.

Можливості впливу на владу й запроваджувані нею зміни — є. Головне в цьому процесі, щоб усіма вже наявними інструментами було кому користатись і було кому контролювати їх реалізацію. Тому майбутнє нашого міста залежить від відкритої комунікації між громадою і владою.