7 липня в культурно-громадському центрі ШELTER+ свою унікальну книгу «Kryvyi Rih Ukraine» презентував відомий письменник, редактор часопису «Кур’єр Кривбасу» Григорій Гусейнов.

На зустріч, яка проходила в затишній кав’ярні ШELTER+, завітали люди різного віку і професій, які цікавляться літературою та історією міста. Ініціювали і координували захід Роман  і Олександр Морозов — син і батько.

Разом із Григорієм Гусейновим говорили про мову, її долю в нашому місті, про корупцію, яка і за козацьких часів добре себе почувала, про відсутність тяглості українського суспільства, родинних історій. Дізнались про історію появи книги. Слід було відзначити 20 років «Кур’єру Кривбасу». На очі потрапили 5 мішків листів, які зібрались за весь цей час. Їх письменник вирішив посортувати: частину віддати до музею літератури, кіно і театру в Києві, а частину, зокрема листи відомих людей, письменників, краєзнавців, науковців, опублікувати. Зрештою після виходу епістолярної збірки «Добридень, “Кур’єре Кривбасу”» і постала ідея нової — презентованої нині — книги.

На 454 сторінках книги розмістилися неймовірна кількість історій, які в сумі дають уявлення про те, що ж таке Кривий Ріг, чому він є таким. Автор охопив історичний період від скіфів до сьогодення, використав 800 фотографій. До уваги взяв не саме місто, а більшу територію — Криворізький округ, як його колись називали. Створюючи книгу, Григорій вирішив орієнтуватись на самого себе і максимально звільнитися від радянщини, упритул наблизитись до історичної правди: «Я нічого не вигадав і нічого фактично не відкрив. Я складав факти, початок і кінець історії. І ось на цій грані з’являється якась нова інформація, нове бачення, нове відчуття, а потім розумієш, що так насправді і було».

Слухаючи автора, усвідомлюєш: щоб написати таку книгу, мало бути письменником, адже тут потрібні і картографічні дані, глибокі знання не лише локальної історії. Загалом обізнаність і пам’ять Григорія Гусейнова вражає. Своїми знаннями він готовий ділитися з кожним годинами, адже, за його словами, учити приємно. І слухати цю людину також надзвичайно цікаво і приємно. Його розповідь ллється, мов спокійна річка, яка вже тисячі років впевнено прокладає один і той самий шлях, знає, куди рухається і звідки її початок.

У кінці презентації була унікальна можливість отримати автограф письменника. Охочих придбати книгу виявилося більше, ніж самих книг, тож наявні примірники розлетілись вмить. Сам Григорій Гусейнов зізнався, що не чекав у період літніх відпусток такої кількості присутніх. На жовтні планується ще одна зустріч, де авторові найкращого запитання буде подаровано примірник журналу.