Пам’ятаючи подвиг і жертви, розуміючи безумство політики та ідеологій, що спричинили Другу світову війну, твердо пам’ятаймо — «Ніколи знову!»

14 років тому Генеральна асамблея ООН (а Організація Об’єднаних Націй була створена саме після жахіть тієї війни) проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті та примирення. Визнаючи, що держави-члени можуть мати свої дні перемоги, звільнення та святкування, Асамблея запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни (резолюція № A/RES/59/26).

Безумство війни, що розгорталася на територіях 40 країн, у принципі не можна осмислити у вимірах тільки чорного й білого. Надто багато відтінків, надто багато відмінностей.

Закликаючи до примирення, Об’єднання Відповідальних Громадян відстоює переконання, що кожна ідеологія, яка базується на утиску людини за етнічною, расовою, світоглядною чи іншою ознакою, має бути безумовно засуджена.

Закликаючи до вшанування жертв Другої світової, пам’ятаймо про майбутнє. Про те, які цінності ми готові передати наступним поколінням. Про те, що в житті наших дітей не має повторитися ніколи знову.