14 березня відбувся завершальний тренінг проекту «Мамо, я в політику!» у Кривому Розі. Про політику та громадську діяльність розповідав співзасновник ОВГ, чинний депутат міськради Юлій Морозов.

Захід проходив у культурно-громадський центр ШELTER+, що нині є найбільш розвиненим осередком громадської діяльності нашого міста та платформою для різноманітних культурних й освітніх проектів. Знаний за межами Кривого Рогу ШELTER+ став прикладом для наслідування, його успіх надихає початківців, його досвід залюбки переймають давно діючі громадські формуванні, організації.

Саме тут Юлій Морозов, на реальних прикладах пояснював майбутнім, якщо не політиками, то свідомим громадянам, як співвідносяться політика і громадська діяльність, як взаємодіють влада, бізнес і громадськість, якою ця взаємодія має бути, що вона може дати суспільству, місту, країні, як можна змінити систему глобально.

«У нас усе тільки формується, третій сектор, взаємодія його з владою… Але ми маємо чудову можливість побудувати все це і побудувати набагато краще, ніж у демократичних державах. Чому? Бо в нас є їхній досвід, бо ми це починаємо в значно сприятливіших умовах, зокрема це стосується комунікацій», — зазначив Юлій.

Тренер упевнений: щоб дати відсіч олігархічним кланам і не дати себе зламати через коліно, треба єднатися: «Якщо ви впевнені, що хочете жити в нормальній державі, якщо ви вірите, що Україна має серйозні шанси, що вона — справді для всіх і що це країна, де можуть бути захищені права людини, де має бути багато свобод для розвитку себе, для розвитку бізнесу, для самовираження, то шукайте людей з такими ж ціннісними установками. Поодинці у вас нічого не вийде. У нас єдиний шанс — об’єднуватися».

Під час практичного завдання учасники переконались, що більшість із нас мислить стереотипно, що саме ходіння колами, зациклення не дають можливості побачити й віднайти рішення, яке часто лежить на поверхні: «У нас буде набагато більше шансів, якщо ми хоч трішечки будемо виходити за рамки стереотипного мислення».

Після завершальної лекції головний організатор проекту «Мамо, я в політику!» Світлана Сова та один з його ініціаторів Микита Водзянський вручили учасникам сертифікати, а після привітань і загального фото на пам’ять була екскурсія культурно-громадським центром.

Тож черговий вдалий проект ОВГ завершився, охопивши 86 молодих людей віком не від 16 до 25, як планувалося спершу, а від 14 до 30 років. І це лише свідчить, що громадська активність, прагнення змінити світ на краще не мають вікових обмежень.

Юлій Морозов висловив сподівання на подальшу співпрацю, а також підкреслив стійкість) присутніх та щиро подякував за участь: «Для нас це — честь, приємність, ми з вами ближче познайомились. Якщо ви записались на курси — значить, хоч трішки думаєте в цьому напрямку, якщо ви протримались 5–6 занять — значить, почуваєте певну відповідальність за те, що відбувається навколо. Лишайтесь такими».