3 березня розпочався новий унікальний для нашого міста проект «Мамо, я в політику!». Ініціаторами виступили член Ради ОВГ Юрченко Тарас та голова Ради студентського самоврядування юридичного факультету Криворізького економічного інституту Микита Водзянський. Втілити в життя чудову ідею вдалося завдяки National Democratic Institute – NDI та членкині Ради ОВГ та Рада Жіночих Ініціатив Світлані Сові – головному організатору проекту.

Мета проекту – підвищення політичної свідомість у молоді та залучення її до прийняття рішень у себе в громаді, викорінення патерналізму.

Місцем проведення заходу обрали Криворізький економічний інститут – відокремлений структурний підрозділ Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, на постать якого тренер Олександр Солонтай звернув особливу увагу під час своєї лекції.

Адже на думку політичного експерта, ця людина є яскравим прикладом чесного політика, який вибудовував державу і вважав це справою свого життя: «Людина, яка придумала, що валюта в Україні буде називатися гривнею, людина, яка придумала Конституцію, України, людина, яка створила українську міжбанківську валютну біржу, національний депозитарій, чинне все законодавство про приватну власність, економічну систему, підприємницьку складову, людина, яка розвинула колишній господарський університет в університет підготовки економічних кадрів, людина яка створила сучасну фінансову кредитно-валютну систему України, людина яка взяла участь у розробці усі конституційних законопроектів України, яка пройшла багато політичних рівнів…»

Сам тренер розпочав свою політичну діяльність у 21 рік, ставши депутат міської ради міста Ужгорода і відтоді зрозумівши, що політика – це ремесло, якому постійно треба вчитися, в якому постійно треба вправлятися.

Багато говорили про те, яким має бути справжній політик, що таке політик як професія, чим відрізняються місцева політика від національної: «У політиці критично не вистачає молодих, свіжих, енергійних, не забруднених, не заплямованих кадрів, які мають чесні і чисті мотиви – прийти в політику і навести лад на місцевому рівні, на регіональному рівні або на державному».

Олександр переконаний, що там де чесна політика, грошей бути не може: «У цивілізованих країнах політик наперед знає, що йде у сферу, в якій йому дадуть достойну зарплатню, але він ніколи не матиме мальдівів, приватного літака і палаців»

Ініціатор проекту Микита Водзянський зазначив, що учасники були з різних куточків міста, навіть з найвіддаленіших – Тернівського та Інгулецького. Від яскравого виступу Олександра Солонтая найкращі враження. Засмутило лише те, що тренінг тривав дві години. Активна, не байдужа до проблем міста, країни молодь висловила побажання збільшити тривалість плідного, корисного, цікавого спілкування із висококваліфікованими викладачами.