Цього разу доля виявилась прихильною) до Тетяни Люльки та бажаючих із нею поспілкуватись. 27 лютого не зважаючи на раптове поновлення зими у своїх правах лекторка дісталась Кривого Рогу і успішно провела панельну дискусію «Сучасна освіта та професії майбутнього»

Надзвичайно радує те, що серед присутніх було багато підлітків, які не просто слухали, а брали активну участь в обговореннях.

Шукали відповіді на різні питання. Чи існує ідеальна школа? Що має бути показником роботи сучасної школи? Що таке ідеологія школи, чи є вона в українських освітніх закладах? Скільки людей працюють за фахом?

Шлях до школи. Бангладеш

На думку автора проекту «Місто професій» Тетяни Люльки, ідеальної школи не існує, зажди є простір для вдосконалення, доопрацювання. Проте показник якісної роботи будь-якої сучасної школи — це те, наскільки дитина змогла себе реалізувати в подальшому житті. Високі результати будуть там, де дітей люблять і виховують.

Так в Індії батьки контролюють навчання дітей

Нині 52% випускників вишів не працюють за фахом. Психолог називає три причини такої сумної статистики: суспільний тиск, який, наприклад, кожного зобов’язує мати вищу освіту, нав’язування батьками своєї думки, штучна престижність деяких професій. Усе це не дає підлітку зробити власний вибір, збиває з курсу, направляє хибним шляхом. У результаті отримуємо людину, яка займається неулюбленою справою, а отже, не почуває себе щасливою.

Люди, які працюють не за покликанням

Цікаво, що в США діти після школи рік нікуди не вступають, — цей час дається для прийняття рішення, який вуз обрати.

У наступному інформативному блоці говорили про те, які професії будуть затребувані в найближчому майбутньому, які відмирають.

За словами Тетяни Люльки, відбувається спад робіт з єдиним набором навичок, вузько направлені спеціалісти мало вже кого цікавлять. Важливими будуть не професії, кількість яких зменшиться удвічі, а набори навичок — skills. Уміння комунікувати займатиме перші позиції.

З’ясували, що в середньому життя однієї професії триває від 5 до 15 років, деякі професії не змінюючи назви, будуть змінювати суть настільки, що людям доведеться переучуватися.

Серед переліку професій найближчого майбутнього спікер відзначила такі: ігропедагог, медіатор, тьютор, розробник засобів постійного живлення, дизайнер людського тіла, спеціаліст з електронного (дистанційного навчання), біохакери на фрілансі, Digital-коментар культури, адвокат з робоетики, дизайнер віртуального середовища проживання, фахівець з креативної економіки.

Тетяна наголошує, що попри шалені темпи життя, постійні зміни, обираючи професію, вид діяльності, маємо пам’ятати просте правило Томаса Едісона: «Світ змінюють ті, хто його любить». Треба йти за покликанням.