22 лютого пройшли два останні майстер-класи з підготовки та підвищення кваліфікації представників журналістської професії, що проходять у межах проекту МедіаЕксперт за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Цього разу на зустріч із представниками криворізьких ЗМІ завітали аж три тренери: головний редактор «Дзеркала тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий, президент Академії української преси Валерій Іванов, та спеціаліст з факт-чекінгу (перевірки достовірності отриманих зі ЗМІ фактів) Андрій Юричко.

Також був присутній куратор Посольства США в Україні Олег Пастухов, який подякував Експерт-КР, зокрема Ользі Гончар-Хвостовій за чудовий проект та цікаво проведені майстер-класи.

Фото Марини Варданян

Говорили про стандарти журналістики в умовах військових конфліктів та особливості їх висвітлення. Багато уваги приділили перевірці інформації, що за словами експертів має складати дві третини роботи журналіста. «Журналіст повинен не поширювати чутки, а встановлювати правду», — так вважає Андрій Юричко. Підтримує його в цьому і Володимир Мостовий: «Ви маєте чесно безсторонньо інформувати». Валерій Іванов постійно наголошував на тому, що варто тримати курс на західну модель журналістики, яка виключає будь-яку пропаганду.

Остання зустріч була особливою. Тренери читали лекцію одночасно. Це було щось схоже на поліфонію трьох професіоналів, які навіть жартуючи один над одним, то коректо заперечуючи один одного, то доповнюючи, звучали гармонійно, усебічно розкриваючи тему лекції. Час від часу до цього інтелектуального багатозвуччя приєднувались учасники, ставили цікаві запитання, не погоджувались, уточнювали.

Фінальне фото на пам’ять, подяки тренерам, організаторам… Медіа-платформа Експерт-КР, створена за ініціативи ОВГ лише рік тому, уже сама успішно продукує власні проекти, набуває популярності, а головне продовжує бути прикладом незалежного збалансованого ЗМІ і вчить інших дотримуватись західної моделі журналістики, висвітлювати різні позиції, уникати пропаганди та суб’єктивізму, даючи глядачам можливість робити висновки самостійно, отримувати правдиву перевірену інформацію.