У межах проекту МедіаЕксперт пройшов тренінг, на якому своїм досвідом і знаннями ділилась адвокат з цивільних справ, письменниця та відома журналістка Лариса Денисенко.

Під час першої частини спілкування з юристкою говорили про взаємодію, співпрацю представників права та журналістів. Дослідження показали, що 50% адвокатів уважають журналістів своїми партнерами, при цьому мають до них менший рівень довіри, ніж отримуваний навспак.

Піднімали проблеми правозастосування та реальної дії законів: «Треба домагатись того, щоб працювало те законодавство, яке існує, а не створювати безліч нових законодавчих актів».

На думку Лариси, журналісти формують сприйняття суспільства, а тому мають відповідально ставитись до своїх висловлювань. Для кращого усвідомлення тренерка запропонувала учасникам цікаву вправу, під час якої в реальних заголовках шукали токсичну лексику, лексику дискримінаційного характеру, з’ясовували, наскільки важливо її уникати.

Побачили на прикладах, що перенасиченість незрозумілими професійними термінами, занадто довгі речення ускладнюють сприйняття інформації та створюють ефект «білого шуму»: з першого разу взагалі не вдається вловити сенс речення, абзацу, доводиться кілька разів перечитувати. Одне з головних завдань журналістів Лариса окреслила коротко: «Нам потрібно, щоб нас зрозуміли»

Надзвичайно корисним і цікавим було практичне заняття і робота в групах, під час яких з’ясовували, що таке свобода слова, чи вона є абсолютною, чи все ж таки свобода має бути обмежена законом, що таке відстороненість журналіста і чим вона небезпечна для суспільства.

«Свобода слова — це перш за все можливість чути голоси різних сторін. У людини має бути альтернатива обирати». За словами експертки, журналістика має бути збалансованою, що передбачає озвучення кількох відмінних точок зору на неоднозначне питання, викладення позиції усіх сторін певного конфлікту, наявність експертних оцінок, коментарів правників з погляду закону та міжнародного права.