20 січня в нарешті) засніженому КГЦ ШELTER+ відбувся показ короткометражних мультфільмів, номінованих на премію «Оскар» 2017 року. Додатковим бонусом була трійка мультиків із лонг-листа.

Не залишив нікого байдужим повчальний мультфільм «Сліпа Вайшья» — про тих і для тих, хто тікає в минуле, живе ним, боїться майбутнього і не помічає теперішнього. Такий собі мультиплікаційний варіант заклику жити тут і зараз. Треба віддати належне і самій самобутній мультиплікації, і тій оригінальній ідеї, придуманому образу дівчини, що мала незвичну ваду зору — одним оком бачила лише майбутнє, другим — лише минуле.

«Лінійна історія» вразила правдивістю геометрії життя. Неймовірному режисерському таланту за допомогою рисочок, прямих, кіл, простих малюнків, радше навіть недомалюнків вдається передати складні взаємовідносини між людьми, зокрема чоловіком і жінкою: закоханість, спільне життя, розчарування, важкі години після розлучення, втрату сенсу і знову його набуття, і зрештою повернення смаку до життя з його зеленим кольором.

 

Наповнив глядацькі серця ніжністю і добротою няшний «Пісочник» з його приголомшливою анімацією — мультик про миле пташеня, сповнений любові до дітей. Проте любові не сліпої, а мудрої, що виховує і вчить дитину не знанням, а бажанню їх здобувати, відчувати радість пізнання. Уважний глядач помітить тут і свободу, яку маємо давати дітям, — свободу робити свої помилки, намацувати власний шлях, відступати від певних стандартів, шукати, досліджувати, щоб відкрити нове. «Пісочник» — це коротко про сучасні тенденції освіти та виховання)).

Як завжди, було по-різному, і сумно, і весело — отримали поживу для роздумів і покатались на «американських гірках» емоцій.

Були люди, які завітали до КГЦ ШELTER+ уперше. Третьокурсниця Анастасія Овдій, що навчається в Косово на художника-монументаліста, поділилась своїми враженнями: «Я, чесно кажучи, дуже здивована, і мені приємно, що в Кривому Розі є такі заходи. Дуже приємно. Я не очікувала. Побільше б таких цікавих подій».

Анастасія зізнається, що частину мультфільмів бачила, проте вона в захваті від спільного перегляду в ШELTER+. Найбільше сподобався мультик «Голова зникає» про жінку, що позбулася розуму: «Біля хворенької жіночки постійно є донька, яка доглядає і намагається знайти ту крихту колишньої мами, яку вона втрачає». Як точно і лаконічно…