Фото Експерт-КР

13 січня була нагода разом із журналісткою, SMM-редакторкою «Крим.Реалії» Олена Дуб зануритися в соцмедійний простір та спробувати розібратися в його тонкощах.

Під час лекції говорили про те, як влаштовані соцмережі, без яких у нинішньому інформатизованому суспільстві важко уявити якісну комунікацію. Експертка, спираючись на багаторічний досвід відомих медійників, розповіла, як із суспільними змінами міняється і робота комунцікаційників, що давно втратила однобічність: сайти швидкими темпами починають поступатись соцмережам, знання основ SMM виходить на перший план.

Олена спростувала чимало міфів, пов’язаних із соцмережами, зокрема стереотип, що ними користується лише молодь. Насправді, кожна вікова група знаходить свою нішу в соцмедійному просторі.

Єдиний спосіб бути із соцмережами «на ти» – не боятися експериментувати й тицькати на клавіші: «Соціальні мережі – це суцільний експеримент, і цього не треба боятися». До того ж, на думку тренерки, тренінги чи якісь курси радше дають поштовх для розвитку, показують напрямок роботи, але не можуть дати універсальних знань. Тому вона навіть радить створити додаткову приватну сторінку для спроб і помилок), самостійно шукати можливості соцмереж, які теж постійно змінюються відповідно до вимог сучасності.

Представник журналістики даних Олександр Оксимець учив інфографіці, методам полегшення сприйняття інформації та компактного представлення великих обсягів даних.

Олександр наголошував, що якісна візуалізація — це не багато шрифтів, кольорів, радив бути обережними з використанням 3D-графіків — надмірність частіше ускладнює та обтяжує сприйняття інформації. Розповідав про онлайн-інструменти побудови діаграм та графіків. До речі, за словами знавця, Excel нині — не кращий помічник в цьому, простіше звернутись до онлайн-сервісів, зокрема ChartBuilder, Infogr.am, Easel.ly, Piktochart тощо.

Учасники тренінгів, як завжди, мали змогу поспілкуватись особисто з експертами та поставити питання. Цього разу на навчання завітали голова ОВГ Ірина Роїк і відповідальна Ольга Костіна. Нагадаємо, що тренінги від Експерт-КР, які вже перестали бути лише журналістськими, здійснюються за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.