Фото Ольги Гончар-Хвостової

Одним з головних завдань Об’єднання Відповідальних Громадян є просвітництво. У ньому, на думку відповідальних, дуже важлива роль бібліотек, які мають йти в ногу із часом, модернізуватися, розвиватися, залучати до корисної справи читання якомога більше людей різного віку та інтересів.

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Прикладом такої осучасненого «книжкового храму» відповідальна Ольга Гончар-Хвостова вважає міську бібліотеку для дорослих №10. Колишня бібліотека рудника ім. Кірова, за словами літераторки, за свою 95-річну історію змінювалась не раз. Зараз вона упевнено рухається до створення справжнього сучасного коворкінгу — з вільним Wi-Fi, відкритим для ініціатив простором і готовими в усьому допомогти людьми.

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Уважно придивившись, Ольга помітила, що простір бібліотеки №10 умовно поділений на зони для дозвілля: «Альтанка здорового читання, музична зона “Кольори творчості”, де люблять збиратися учасники Творчої кухні, зона Школи молодого журналіста “На крило!”, – усі вони “працюють” на відпочинок читача і окремо, і разом.

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Біля каміну зустрічаються поети і барди, прозаїки і публіцисти. Дивишся на ці два стільці – і аж самому кортить написати чи прочитати щось достойне цього почесного місця. Утім, можливо, такі думки навідують лише тих, кому за… Бо нова генерація криворізьких літераторів обирає інші куточки. Наприклад, об’єднані спершу в групі «Інсайд» у соцмережі вже близько року тусуються в бібліотеці №10.

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Засідання літературного клубу при альманахові «Саксагань» відбуваються в бібліотеці щомісяця з кінця 90-х. Скільки хвилюючих дебютів тут було, скільки гарячих дебатів бачили ці стіни, скільки пісень чули… Віднедавна вони лунають під акомпанемент піаніно».

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Бібліотека, розташована на другому поверсі палацу культури «Мистецький» (колишній ім. Артема) працює 6 днів на тиждень, окрім неділі. Ольга Гончар-Хвостова запрошує всіх, хто цього року вирішив всерйоз присвятити більше часу спілкуванню з друкованою книгою, знайти нове джерело натхнення, своїх однодумців або просто стати на крок ближчим до невід’ємної частини людської культури: «Тут може кожен може обрати спілкування відповідно до своєї книжкової грані душі».

Фото Ольги Гончар-Хвостової

Докладніше про бібліотечні ноу-хау можна ознайомитись зі статті Ольги Гончар-Хвостової Бібліотека, яка стає коворкінгом