Без несподіванок, без масштабних фестивалів, без відкриттів нових імен і без багатьох славетних гостей – таким залишиться в літературно-книжковій історії Кривого Рогу 2017 рік. Але, з іншого боку, і без втрат та скандалів. Місту конче необхідний стимулятор літературного життя, головний герой. Навряд чи цей огляд тягне на таку функцію, але традиційно таки його пишу. Я скомпонувала помітні події та явища в чотири «номінації», а те, про що тут не згадано, прошу додавати в коментарях.

 

Новодруки

«Исторический путеводитель по Почтовой» Игорь Рукавицын – розповідь про те, як змінювалася архітектура і атмосфера проспекту Поштового, колишнього Карла Маркса, ще давнішої вулиці Поштової за сто років – від 1917 до 2017 року. Багато ілюстрацій – фото, документи, малюнки, – аксонометрія вулиці станом на кожні 20 років, авторські заочні екскурсії проспектом. Придбати видання можна у різних закладах на проспекті Поштовому і прилеглих вулицях, ціна гранично демократична.

 

 

«Железорудное Криворожье на рубеже ХХ – ХХ веков: европейский взгляд» (колектив авторів: Ігор Рукавіцин, Микола Ступнік, Микола Іщенко) – актуалізований коментований переклад книжки бельгійського гірничого інженера Жюля Кордевінера, випущеної у 1902 році. Ексклюзивні нотатки іноземця про організацію праці численних криворізьких рудників, поклади руди та особливості побуту криворіжців кінця 19 – початку 20 століть, понад 30 ілюстрацій, 4 карти.

 

 

«Криворізька трагедія» Володимира Ліна – публіцистична розповідь про розстріли євреїв Кривого Рогу в 1941-1943 роках. Портрети розстріляних, реальні історії, невідомі і знайомі прізвища, кожне з яких варте пам’яті. Запитуйте в бібліотеках.

 

 

«Шлях» і «Повстання» Володимир Стецюк – поетичні збірки, «Повстання» – поезії, присвячені героям українського визвольного руху, «Шлях» – філософська, інтимна лірика. Видано лише по 300 примірників, але їх іще можна напитати у автора.

 

 

«Автоалфавіт, або Азбука, прочитана з татом» Mikola Skiba – віршована абетка на автомобільну тему. Чорно-білі ілюстрації спокушають розфарбовувати їх із дітьми, віршики дуже сучасні, веселі, місцями іронічні. Автор, певно, залюбки розкаже, де взяти собі примірничок.

 

 

«48 интервью с Олег Пономарёв» – розмови журналіста з відомими в Кривому Розі особистостями: Борисом Косигіним, Віталієм Бондарем, Igor Levitsky, Юрий Конст Зелёный та іншими. З питань придбання можна звертатися до автора інтерв’ю.

 

 

Про «Поморин» Гарика Абрикосовича (він же Игорь Чубун), позитивного циніка й завзятого оптиміста, борця за права жінок і душевного прозаїка, пишуть, що це збірка взятих із життя історій, які «засновані на реальних подіях і розведені добрячою порцією іронії». Підтвердити чи спростувати не можу, ще не тримала видання в руках, хоча його презентація вже відбулася на засіданні літературної студії при альманахові «Саксагань».

 

 

«Криворіжжя в газетних публікаціях кінця ХІХ – початку ХХ століття» Ірина Стеблина – 342 замітки, повідомлення, статті, опубліковані в 28 регіональних газетах у період із 1883 по 1925 рік. Історія рідного міста очима очевидців – обов’язково до читання, щодо придбання звертайтеся до авторки.

 

 

Гарне ілюстроване видання про геолого-мінералогічний музей при Криворізькому національному університеті випущено до 95-річчя цього виша. Видання ілюстроване фотографіями частини експонатів, яких загалом у музеї нараховується близько 4 тисяч. Видано за підтримки громадської спілки «Зелений центр Метінвест».

 

 

Криворізький національний університет видав до 95-річчя і книжку про себе. Усі факультети і кафедри, історія вишу, впливові особистості – кожен криворіжець знайде не одне знайоме ім’я в цій книзі, а її саму – в бібліотеках.

 

 

«В хороводе мыслей» Віталія Щербака – дебютна поетична збірка відомого в бардівських колах автора. Летючі, музичні, філософські вірші. Те відчуття, коли дивуєшся, що батько твого однокласника – цікавий поет 🙂

 

 

«Зилтарианские будни. Эпоха Ориона. Возрождение», Сагх Сахаг Лагхсан – роман у фантастичному жанрі, плід кількарічних роздумів автора. Читачі, для яких автор, справжнє ім’я якого Jerzy Podlewski, презентував роман у бібліотеці №10, теж впали в задуму. Більше зможе розповісти Єжі Подлєвскій, це справжнє ім’я фантаста.

«Сынок, со школы сразу домой!» Петра Панкратьєва – роман, виданий у 2017 році. Це все, що встигла зрозуміти, кілька хвилин потримавши книжку в руках. Скласти уявлення про творчість автора можна на сторінці.

«НЕ/ПРАВДА Inc. История, написанная в офисе» Николай Чорнобай (криворіжця, але не криворіжця) – атмосферний роман-інтрига про тих, хто плете інтриги професійно, заробляючи на них грубі гроші. Фанам німецького флеру – окремий бонус, усім читачам – безсонна ніч і кілька афоризмів у лексикон. Хоч як це дивно, але рекомендую російською.

 

 

Літературні території

Бібліотека №10 для дорослих приймала у своїх стінах нове покоління літераторів, поки що закрите для широкого загалу – літосередок «Інсайд», більше, кажуть, може розповісти Маргарита Беклищева. Були в бібліотеці в палаці культури «Мистецький» (колишній імені Артема) і ті, хто прийшов на презентацію книжки Гаріка Абрикосовича «Поморин», і прихильники творчості Юрія Камінського, були традиційні зустрічі «Культурного простору на Творчій кухні» та спілкування з ботаніком Вікторія Тротнер. Докладніше дізнатися, як усе відбувалося, можна на сторінці бібліотеки, очолюваної Ганною Бовдуй, у ФБ.

Бібліотека Криворізького педагогічного провела за рік близько десятка зустрічей. Зі студентами і викладачами поспілкувалися Григорій Гусейнов, Tatyana Melihova, Микола Скиба, Инесса Доленник, Павло Осіков і Лана Светлана Александрова, Наталя Романець і Shlyahtich Roman, Ярослав Трінчук.

Мала сцена театру ім. Шевченка приймала літераторів кілька разів. Тут було презентовано 100-й випуск альманаху «Саксагань», книжку інтерв’ю Олега Пономарьова і поетичну збірку Інни Доленник «Навпіл». А 6 грудня Володимир Стецюк презентував тут свої поетичні збірки «Шлях» і «Повстання», атмосферу вичерпно передала Дана Олейникова в сюжеті.

У Центральна бібліотека для дорослих відбулися творчі зустрічі з Yevgeny Pantelo, Вікторією Галєх, Віталієм Стецкевичем, представниками чеченської громади Кривого Рогу Саид Исаев, презентації книжок Ігоря Рукавіцина та багато інших заходів. Відстежувати звіти та анонси подій у центральній бібліотеці можна на сторінці у ФБ.

 

 

У Культурно-громадський центр ШELTER+ відбулося кілька літературних зустрічей. Костянтин Косячков презентував книжку «Косячков и «Масада»: путь христианского артиста». Катя Гапочка показувала й озвучувала свій проект «Слова». Макс Кідрук відвідав Кривий Ріг за оргпідтримки Сергій Шульга в рамках мега-туру «100 міст НОІМ» («Не озирайся і мовчи»).

 

 

Презентації

8 листопада у Криворізькому національному університеті відбулася масштабна презентація згаданого вже видання «Залізорудне Криворіжжя на межі ХІХ – ХХ ст.: європейський огляд», на яке прибув надзвичайний і повноважний посол Республіки Бельгія Люк Якобс. Презентацію, ключову роль у якій відігравав ініціатор видання книжки, краєзнавець Ігор Рукавіцин, супроводила виставка про бельгійські інвестиції в Україну наприкінці 19 – на початку 20 століття.

9 листопада донеччанин, який зараз мешкає у Львові, Дмитро Білий презентував поетичну антологію українських письменників Донбасу «Порода» у Криворізькому педагогічному університеті та в фонді «Професійний розвиток». Організатор – донеччанка, яка мешкає в Кривому Розі, Anna Lisovskaia.

 

 

3 листопада відомий телеведучий Костянтин Грубич представив у книжковому супермаркеті «Буквиця» кулінарну енциклопедію «Кулінарна країна» і приготував вітамінний салат. Кулінарією в книжковому супермаркеті займалися вперше, так, Тимур Гаприндашвили? 🙂 Візит Костянтина відбувся в рамках проекту журналістських тренінгів «МедіаЕксперт», які проводить Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг.

 

 

9 червня Василь Чернявський у книжковому супермаркеті «Буквиця» розповів про нову книжку «Пляжный смотритель». Подивитися відеосюжет про презентацію, організовану Андрієм Дюка, можна тут.

Вікторія Тротнер видала і презентувала на одному з засідань у міськвиконкомі «Атлас об’єктів природно-заповідного фонду Кривого Рогу». Знайти видання можливо виключно у бібліотеках, у вільний продаж ця ґрунтовна праця про природні «перлини» Кривого Рогу, на жаль, не надійде.

 

 

Інші події та явища

Випуск п’ятого номера альманаху «Символ» (присвяченого найбільше творам для дітей) у рамках проекту «Громадський бюджет», масштабна його презентація у Криворізькому педагогічному університеті та приурочений до цієї події «фестиваль дитячої літератури» «Приндик-фест» – це все ланки одного потужного літературного ланцюга. Щоправда, на «Приндик-фест» було лише дві чисто літературно-книжкові локації, і дітей на фест привозили централізовано, і реклами широкої не було, тому пересічні батьки не мали можливості приїхати і подивитися, і тривав сам фест близько двох годин… Сподіваємося, буде і другий млинець, і вже він вдасться не глевким.

 

 

Таня-Марія Литвинюк занурила в проект «МістаМИ» тих, хто прийшов на зустріч зі нею до коворкінгу Фрікі Плейс (Анастасия Картавая). Наталя Погорєлова кілька разів «витягала» на літературники «зубрів» – Максима Кабіра, Олега Павлова, Володимира Стецюка та інших.

 

 

На міжнародному літературно-музичному фестивалі «Интерреальность», який пройшов у Києві за підтримки «Союза писателей Москвы», «Союза писателей ХХІ века», «Южнорусского союза писателей» та інших організацій, криворіжці Тетяна Меліхова й Інна Доленик отримали оплески і високі оцінки своєї творчості. Вероніка Ніжинська посіла третє місце харківського літературного конкурсу «Человек, судьба, эпоха» у номінації «Молоді голоси» з оповіданням «Носочки на вырост».

Інна Доленник у 2017 році стала членом Національної спілки письменників України – і це величезний прорив, бо останнім прийнятим до НСПУ був, якщо не помиляюся, Григорій Гусейнов, і було це років 10 тому. Також Інна протягом року отримала чи не найбільше конкурсних нагород: міжнародний фестиваль «Зірка Різдва», Запоріжжя (лауреат + диплом за кращу добірку україномовних поезій); міжнародний фестиваль «Інтереальність» (лауреат, 3 місце в номінації «Міська лірика»); міжнародний поетичний конкурс на здобуття літературної премії «Лицар Карпат», Мукачеве (лауреат, 3 місце в номінації «Краща книга»); всеукраїнський конкурс «Мовою серця» (учасник); всеукраїнський міні-конкурс «Лиш боротись – значить жить» в рамках конкурсу «Pro patria» (1 місце); патріотичний літературний конкурс Дніпропетровщини ім. Валер’яна Підмогильного, Дніпро (дипломант).

Нагороду міжнародного фестивалю літературних видань «Рідкісний птах» у Дніпрі отримав альманах «Символ». Його представляли редактори Тетяна Меліхова, Ірина Бугайова, Інна Доленик та автор Геннадій Крашенінніков, і ось тут можна переглянути його авторське читання віршів.

Концерти для збору коштів на лікування друзів проводили поетеса Ія Ко (Ксенія Костянець) та прозаїки Діма Піскорський, Денис Овсяник та за компанію з ними поет Максим Кабір.

 

 

У Криворізькому гірничому коледжі за ініціативи витонченого поета Олександра Воєцького проходили зустрічі з літераторами та творчими особистостями. Цілковиту увагу і синергію з вже вдруге відчула і авторка цього огляду, яка розповідала студентам про українські новодруки, і за ці відчуття надзвичайно по-авторськи вдячна організаторам.

Максим Кабір не з головою, але майже по шию поринув у телевізійну діяльність на телеканалі «Рудана», і продовжує вести навкололітературний телепроект «КнижКино», випуски якого можна переглянути тут.

Протягом року періодично з’являлися розлогі інтерв’ю з літераторами на Першому Міському телеканалі, зокрема, у студії були Андрей Дюка, Володимир Стецюк та інші. А про творчість Інни Доленик телеканал випустив проект «Тремтливі рими Інни Доленник», обов’язково подивіться.

Не так часто, але таки інтерв’ювала літераторів і книжкарів і «Рудана». Зокрема, в «Простих історіях» молода наслідувачка творчості Шекспіра Маргарита Бекліщева розповіла свої «Прості історії». А у проекті «Ракурс» ішлося про літературні новинки Кривого Рогу та не лише про них.

Ну і чиста розкіш – сторінка Мар’яна Невиліковна у Фейсбук, де вона викладає нові вірші. Рекомендую, рекомендую і ще раз рекомендую! І обов’язково пройдіть тест «Який ти вірш Мар’яни Невиліковної 2017 року?»! Хтозна, може, якраз вірш Мар’яни і надихне вас стати головним героєм літературного року-2018 у Кривому Розі?

 

Минулі огляди можна знайти за посиланнями: