Команда ШELTER+ з 20 осіб з ключових проектів центру, перебувала з візитом у Львові, де вивчала досвід соціального підприємництва, спрямованого на позитивні інноваційні зміни в суспільстві, помякшення або вирішення соціальних проблем за рахунок доходів, отриманих від власної діяльності.

Співзасновник ШELTER+ Юлій Морозов зазначив, що все це стало можливим завдяки програмі «Містки громадської активності», яка надає невеликі гранти на національні обміни: «Ідея в тому, що між регіонами має бути не менше двох областей, обмін повинен тривати 3–7 днів і мати конкретну мету».

Упродовж трьох днів удалося познайомитися з діяльністю п’яти соціальних підприємств, зокрема соціальної майстерні «Woodluck», яка в рамках проекту «Будуємо Україну разом» безкоштовно виготовляє меблі для потреб сімей з усієї України.

Від засновника Горіховий дім/Walnut House Юрія Лопатинського  дізнались про створення одного з найбільш успішних соціальних підприємств в Україні, що пройшло шлях від будинку для жінок, які опинились у кризовій ситуації (нині серйозний центр благодійної діяльності) до потужного бізнесу навколо печива з кейтерингом та кав’ярнями, ставши генератором прибутків для соціальних проектів. Юрій Лопатинський, за словами Юлія Морозова, – людина, яка давно і успішно надихає, адже працює системно і натхненно.

Завдяки Наталі Мякушко познайомились з досвідом львівського соціального підприємства «Рукомисли», яке було засноване в липні 2015 року громадською організацією Центр «Жіночі перспективи». Метою створення підприємства стала допомога соціально уразливим категоріям у набутті нових професійних навичок, які сприятимуть самозайнятості або пошуку нового робочого місця. Соціальне підприємство «Рукомисли» працює та розвивається у трьох напрямках:
– садово-паркова пластика;
– виготовлення виробів з вовни у техніці сухого та мокрого валяння;
– ручний розпис по тканині (батік).

Анна Іваничева  представила «Майстерню Мрії» — цікаву ініціативу соціального підприємства, — у рамках якої люди з розумовою неповносправністю пакують ексклюзивні трав’яні чаї.

Вдалося поспілкуватися з президентом Українського католицького університету UCuniversity легендарним Борисом Ґудзяком та доторкнутись до надихаючої історії «катакомбної» церкви.

Для команди ШELTER+ ексклюзивну екскурсію по кампусу УКУ провів пан професор доктор філософії керівник програми «Етика-Політика-Економіка» Юрій Підлісний.

Несподіваною була ексклюзивна камерна зустріч з Ярославом Грицаком.

Побачили на власні очі крутий процес мейкерства з пластикового сміття від Івана Нестеренка з Zelenew — лабораторія ресайклінгу і його результи.

Поговорили про теорію соціального бізнесу з Наталією Болібрух під час тренінгу «Базові знання із соціального підприємництва для громадського активіста», що проводився для команди ключових лідерів КГЦ ШELTER+ в Інституті Міста Львова.

До рідного міста шелтеровці повернулись, сповнені вражень та нових ідей. Юлій Морозов подякував львів’янам, зокрема Наталі Болібрух, Андрію Левицькому, Юрію Лопатинському, Наталі Мякушко, Роману Ганкевич, Анні Іваничевій, Івану Нестеренко за гостинність, щирість і справжність. Він також висловив надію на подальші зустрічі і спілкування, радо запросивши до нашого міста.