У КГЦ ШELTER+ оголошено переможців актуального для Кривого Рогу конкурсу «Екопогляд», який пройшов в рамках мандрівного фестивалю Docudays UA, цьогоріч присвяченого проблемі зміни клімату довкілля.

Умови конкурсу передбачали лише 1 і 2 місце, та організатори вирішили відзначити ще одну роботу третім місцем. Його отримав Федір Лаврик за світлину, яка розповідає про те, що прозора на вигляд вода насправді часто брудна і непридатна для вживання. За творчість юнака було нагороджено футболкою з написом «МАНДРІВНИЙ DOCUDAYS UA #ЕКОПОГЛЯД».

На відзначеному другим місцем фото Анатолія Новака зображено нічний Арселор: «Прихований місяць…Це ніби звичайна пара, але ж через неї відбувається глобальне потепління…». Автора світлини було нагороджено сертифікатом на суму 500 грн.

Перше місце посіла робота Ольги Яцишиної, яка зазначила, що все, що ми робимо зовні, все одно відображає нас усередині. Презентуючи роботу, переможиця розповіла, що насправді світлину зробила не сама, проте саме вона помітила кадр і попросила його зафіксувати. За свої старання і спостережливість Ольга отримала 1000 грн.

Також мандрівний фестиваль про права людини, який увірвався волелюбною піснею Джамали, до глибини душі вразив страшною правдою під час виставки «Страчені голодом. Невідомий геноцид українців», підживив містян духом нескореності Олега Сенцова, на останок подав глядацькій увазі чотири документальні стрічки реальних життєвих історій, наповнивши глядацькі серця теплом і неймовірною любов’ю до людини, що сильна і слабка одночасно, з її сумнівами, ваганнями, маленькими радощами і великими розчаруваннями.

Фільм польської режисерки Анни Бединської «В іншому світі» — про важкий вибір, перед яким постала жінка, дізнавшись, що в неї народиться дитина із синдромом Дауна. Лише після пологів, притиснувши до грудей маленьке життя, вона усвідомила, що ця дитина нічим не відрізняється від інших і також потребує захисту, турботи і ще більшої любові. Так само у важких потугах до суспільства приходить розуміння того, що людина з інвалідністю — жива, відчуває біль і радість і повинна мати такі ж права й можливості їх реалізовувати, як і інші. Лише стереотипи, упереджене ставлення до дітей із синдромом Дауна змусили маму так страждати, перебувати у важкій депресії протягом кількох місяців вагітності.

Цікаво, що героїня фільму Касі сама вирішила зателефонувати режисерові, щоб та розповіла її історію загалу.

Одна з глядачок вважає, що кінострічка українського режисера Семена Мозгового «Історія зимового саду» має спільне з іще більш сумною історією колись чарівного зимового саду нашого міста, відомого, як Будинкок природи, що припинив своє існування після так званої «реконструкції», себто цинічного розчищення місця для «Papa Italiano», «Паровозу» і більярдного клубу. Мабуть саме так, на думку глядачки, влада Кривого Рогу розуміє твердження, що старе має замінити нове. Саме цим керівництво в документальній стрічці аргументувало звільнення літньої жінки, яка 45 років пропрацювала в Павільйоні квітникарства колишнього ВДНГ, доглядаючи за рослинами, до яких приросла вже серцем і душею і до яких навідувалась навіть після вимушеного виходу на пенсію.