14 Мандрівнй фестиваль Docudays UA, що стартував у жовтні й триватиме до кінця грудня, незабаром завітає до Кривого Рогу.

Регіональними партерами в нашому місті є КГЦ ШELTER+ та Криворізьке міське правозахисне товариство. Захід проходитиме за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян та кінотеатру «Олімп».

Оскільки цьогорічний фестиваль присвячений проблемі зміни клімату й захисту довкілля, у межах фестивалю оголошено локальний конкурс «Екополгяд». Він покликаний привернути увагу активних громадян не лише до загальної проблеми зміни клімату, а й до конкретних негативних впливів людської діяльності на довкілля Криворіжжя.

Не могли оминути організатори заходу в нашому місті й надзвичайно болісної для українського народу теми Голодомору 1932–33 років. Їй буде присвячена виставка «Страчені голодом. Невідомий геноцид українців», надана Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору».

2–9 грудня в КГЦ ШELTER+ експозиція розповість про геноцид українців – страшний злочин, вчинений комуністами, що позбавили життя мільйони ні в чому не повинних людей, прирікши їх на страшну смерть від голоду. Тематичні постери продемонструють, як невід’ємне право на життя, здоров’я були безжально розчавлені радянським чоботом і покладені на жертовний олтар утопічної ідеї комунізму. Вся інформація з представлених офіційних документів підтверджується спогадами свідків тих подій – у цьому особливість виставки.

Спеціальний гість відкриття експозиції – НАТАЛЯ РОМАНЕЦЬ, доктор історичних наук, професор Криворізького педуніверситету. Досліджує радянський державний терор 1920–1930-х років, репресії проти національних меншин Дніпропетровщини. Авторка і співавторка 6 монографій, Національної книги пам’яті жертв Голодомору.

Фото з сайту Docudays UA

У кінотеатрі «Олімп» та в КГЦ ШЕLTER+ усі охочі матимуть змогу поринути у світ правдивого документального кіно, переглянувши стрічки про права людини крізь призму долі окремих людей: «БОРОТЬБА ДЖАМАЛИ», «DIXIE LAND», «ПРОЦЕС. РОСІЙСЬКА ДЕРЖАВА ПРОТИ ОЛЕГА СЕНЦОВА». Показ триватиме близько півтори години. За цей час глядач побачить приклади справжньої сили духу, патріотизму, боротьби за свободу, непереможного прагнення жити гідно і щасливо.

Фото з сайту Docudays UA

9 грудня пройде кінопоказ чотирьох короткометражних фільмів про проблему вибору в житті людини та відповідальність за нього, яка стоїть перед кожним незалежно від віку, статусу, про визначення головного в житті: «В ІНШОМУ СВІТІ», «ІСТОРІЯ ЗИМОВОГО САДУ», «ДО СКОРОГО», «АЛЬФРЕДО».

Після завершення перегляду стрічок фестивалю буде оголошено переможця конкурсу «Екопогляд».

ПРОГРАМА:

1 ГРУДНЯ
14:00
Спільний брифінг регіональних партнері фестивалю, присвячений старту Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в м. Кривий Ріг.

Показ фільму «БОРОТЬБА ДЖАМАЛИ»
Елін Йонссон / Швеція / 2017 / 29′
про фільм: https://goo.gl/oHb7bz
локація: конференц-зал Криворізького державного педагогічного університету

2 грудня
15:00
Відкриття виставки «СТРАЧЕНІ ГОЛОДОМ: НЕВІДОМИЙ ГЕНОЦИД УКРАЇНЦІВ».
про виставку: https://goo.gl/ySSuT4 
локація: КГЦ ШELTER+

16:00
Показ фільму «DIXIE LAND»
Роман Бондарчук / Латвія / Україна / Німеччина / 2016 / 60′
про фільм: https://goo.gl/sVwoHU 
локація: КГЦ ШELTER+

8 грудня
18:00
Показ фільму «ПРОЦЕС. РОСІЙСЬКА ДЕРЖАВА ПРОТИ ОЛЕГА СЕНЦОВА»
Аскольд Куров / Естонія / Польша / Чехія / 2017 / 70’
про фільм: https://goo.gl/nufnSj
локація: кінотеатр «Олімп»

9 грудня
12:00
Показ короткометражних фільмів:

«В ІНШОМУ СВІТІ»
Анна Бединська / Польща / 2016 / 26′
про фільм: https://goo.gl/9XGUdn

«ІСТОРІЯ ЗИМОВОГО САДУ»
Семен Мозговий / Україна / 2017 / 20′
про фільм: https://goo.gl/5jk2n9

«ДО СКОРОГО»
Юлія Кочетова-Набожняк / Україна / 2016 / 35′
про фільм: https://goo.gl/v2Qrvx

«АЛЬФРЕДО»
Майке фон дер Лінден і Мар’є Губе / Нідерланди / 2016 / 16′
про фільм: https://goo.gl/fkV1f7
локація: КГЦ ШELTER+

НА ВСІ ЗАХОДИ ВХІД ВІЛЬНИЙ!