Юлія Ткач разом з іншими партійцями взяла участь у конференції Данського Інституту партій та демократії в Копенгагені, який промотує демократичні принципи по всьому світі.

Партійка мала можливість побувати на місцевих виборах у найбільшому муніципалітеті Данії Холбеці та побачити на власні очі виборчі процеси європейської країни з високим рівнем демократії.

Фото Любомира Чорнія

Насамперед Юлію вразила прозорість і легкість виборів. Наприклад, щоб стати політичною партією або висунутись кандидатом на місцевих виборах, потрібно зібрати лише 25 підписів на підтримку свого імені або списку своєї партії в місті, де ти хочеш висуватися. Жодних бар’єрів для участі.

Молодь активно залучається до суспільно-політичних процесів ще зі школи, програма якої передбачає уроки демократії. З раннього віку діти обирають свої ради в класах, школах. Ради шкіл, так звані молодіжні ради беруть участь в обговореннях на місцевому рівні, у місцевій раді, їхні представники можуть вносити свої пропозиції, захищати свої права.

Під час тематичних обговорень на конференції

Досягнувши 18 років, громадянин може обирати та бути обраними, що й сталося на цих виборах — до місцевої ради пройшов вісімнадцятирічний юнак.

Цього разу, — розповідає Юлія, — у Данії стався безпрецедентний випадок: мером міста обрано кандидатку, якій виповнилося 24 роки. Датчани вважають це проявом високого рівня демократії й пишаються цим.

Бюлетені – величезні, бо вміщують поіменний список кожної партії

У момент виборів, — продовжує ділитися враженнями Юлія, — усе було організоване, спокійне. Завдяки електронній системі реєстрації не було жодних черг. Бюлетені видаються автоматично після зчитування штрих-коду листа, який люди отримують заздалегідь поштою. Жодні документи на підтвердження особи не потрібні. Обслуговують комп’ютери зі спецальним програмним забезпеченнямці 2–3 особи.

А от боксами для бюлетенів служать величезні сміттєві контейнери — жодної показухи і комфорт для людей передусім.

Урни для голосування

Зайве підтвердження — спеціальні відкриті кабінки для людей з обмеженими можливостями, де є спеціальні столики, додаткове освітлення, два асистенти, які в разі потреби допоможуть.

Спеціальні кабінки для людей з обмеженими можливостями

Вибори проводяться в будні, у третій вівторок листопада що чотири роки. Ніхто не робить з цього свята, — на думку датчан, це економічно не обґрунтовано. Дільниці працюють з 8 до 20. Мешканці можуть проголосувати і за три тижні до дня виборів.

Показником розвиненої демократії Юлія вважає те, що національні меншини сприймаються так само серйозно, як і національна більшість. Емігранти, громадяни інших країн, які проживають більше трьох років на території Данії, можуть брати участь у виборчих процесах, на рівні з місцевими балотуватися в депутати.

Підрахунок голосів

Спеціальні комісії з питань емігрантів ініціюють контакти з такими громадянами, доводять до їхнього відома, що вони мають право проголосувати й бути обраними, залучають до виборчих процесів.

Попри популярність, наприклад, соціал-демократів, лібералів, політика побудована так, щоб попередити утворення жодної партійної монополії. Досягнення консенсусу має відбуватися шляхом створення коаліцій дрібних партій.

Кандидатка агітує сама за себе. Роздає квіти перехожим.

Із захопленням партійка говорить про високий рівень довіри до політиків та політичної системи.

Для цього створюються всі умови: онлайн-засідання, публічні обговорення є правилом, а не винятком; проектам рішень передує створення комітетів, що організовують зустрічі з громадою.

Важко було пояснити датчанам, що таке корупція, і які такі власні інтереси, окрім прагнення самореалізації, досягнення певної популярності, можуть бути в політиці. Доводилося наводити приклади).

Фото Любомира Чорнія

Що чотири роки політики з усієї країни зустрічаються з громадянами, щоб почути від них ті чи ті питання щодо розвитку країни, їхньої діяльності тощо.

«Немає жодних бар’єрів між політиками і людьми. Повна прозорість. Нема де сховати жодного персонального інтересу – тому є довіра. І це те, до чого маємо прагнути», — переконана Юлія.