Завдяки Об’єднанню Відповідальних Громадян та підтримці Фонду Фрідріха Науманна за Свободу 21 жовтня в нашому місті відкрилася унікальна виставка «Комунізм і його епоха», концепцію якої розробив франкфуртський публіцист Ґерд Кьонен.

Виставковий матеріал, підготовлений Фундацією з опрацювання наслідків диктатури СЄПН та Німецьким історичним музеєм, складається з 25 плакатів з двома сотнями фотографій і документів сучасної історії, які ретроспективно зображують підйом і падіння комунізму.

Виставка відкрилася знаково — на четверту річницю Революції Гідності — панельною дискусією за участі професора кафедри історії Центральної та Східної Європи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергія Стельмаха, професора Криворізького державного педагогічного університету Наталі Романець та професора, головного наукового співробітника Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Юрія Шаповала.

Координував захід Максим Колесников, який подякував ОВГ за те, що самі організовуються, прагнуть зробити щось корисне і цікаве в місті, «не чекаючи розпоряджень з Києва».

Відкриваючи виставку, співзасновник ОВГ Юлій Морозов, який власне ініціював проведення заходу в нашому місті, зазначив: попри те, що епоха комунізму в минулому, і досі спостерігаються її наслідки, які впливають на наше сьогодення.

Експерти говорили про те, чим є феномен комунізму, і багато уваги приділили процесам декомунізації. Порівняли процеси декомунізації в Україні з німецькими, які пройшли набагато раніше і швидше. Зазначили, що не лише для нашого міста, але й для всієї країни характерна декомунізація поверхова, за якої відбувається лише зміна символічного простору – зміна назв вулиць, повалення пам’ятників, відкриття архівів – свідомість ще багатьох людей при цьому залишається заповідником комуністичних ідей, які можна викорінити лише шляхом проведення систематичної просвітницької роботи, але роботи передусім професійної — наголосила Наталя Романець. Нинішня виставка, на її думку, є яскравим прикладом такого професіоналізму.

Говорячи про призначення і роль істориків, Юрій Шаповал був переконливим: завдання істориків — не формувати симпатії чи антипатії, не засуджувати чи возвеличувати, а максимально наблизитись до реальної картини життя, адже відтворити її повністю насправді неможливо.

Сергій Стельмах наголосив: вивчаючи історію, треба звертати увагу на півтони, хоч і набагато простіше міряти все в чорному і білому. Треба з розумінням ставитись до ностальгічних настроїв старшого покоління — не можуть люди, на його думку, вважати свою молодість суцільним концентраційним табором: «Свобода має бути для всіх. Не можна нині за ідеї виключати людей з університетів, як це робили комуністи. Треба виносити уроки з минулого».

Професор також підкреслив, що маємо, рухаючись уперед, відходити від стереотипів та стереотипного мислення і, наприклад, розуміти різницю між марксистською теорією та радянською ідеологією.

На питання слухача-першокурсника, що можна протиставити «радянській ковбасі по 2,20», експерти відповіли одностайно — СВОБОДУ, можливість обирати і брати відповідальність на себе, не чекаючи, що за нас це хтось зробить. Такі слова є надзвичайно важливими, символічними, адже прозвучали саме в День Гідності та Свободи, в одне з найбільш значущих свят в історії Незалежної України.

Підсумовуючи, дослідники наголосили: такі виставки потрібні, не лише щоб пам’ятати минуле, а й щоб усвідомлювати його, щоб уникнути в майбутньому помилок, ціною яким стають багатомільйонні жертви, трагічні наслідки.

Для всіх зацікавлених виставка «Комунізм і його епоха» буде відкрита для вільного відвідування з 22 по 29 листопада в ТРК «Сонячна галерея».