Фото Андрія Соловйова

Завдяки Експерт-КР та проекту «МедіаЕксперт» продовжуємо вчитися журналістської майстерності. 21 жовтня в готельному комплексі «Аврора» провів тренінг голова правління ГО «Громадське радіо», професійний радіо- та телеведучий, перекладач, ведучий ток-шоу «Громадська хвиля» Андрій Куликов.

Свою лекцію Андрій назвав розмовою і зробив усе, щоб перетворити спілкування з аудиторією на цікаву бесіду. Бо як навчитися брати інтерв’ю без навичок вести розмову, діалог?

Фото Андрія Соловйова

Розповідаючи про права і обов’язки журналістів, експерт головним чином зупинився на останніх. Не втомлювався наголошувати на тому, що чесність має бути визначальним принципом діяльності медійників: «Не варто вигадувати у власному матеріалі, щоб не було соромно, не варто брехати, не варто прикрашати подекуди кострубаті відповіді співбесідника, не робіть покращення, навіть якщо дуже хочеться)» Наводив приклади інтерв’ю з власного не дуже вдалого досвіду, які навчили говорити правду.

Багато йшлося про відповідальність перед тим, у кого береться інтерв’ю, і обов’язок пам’ятати про його безпеку та захист.

Досвідчений журналіст надає перевагу спонтанним інтерв’ю, бо сказане під впливом моменту – почасти найщиріше.

Торкнулися цікавого питання права на інтерв’ю, розбирались, наскільки корисні укладання попередніх угод, з’ясовували їхні плюси і мінуси.

Андрій переконаний, що в руках професіонала навіть відмова від запланованого інтерв’ю може бути не менш красномовною і викликати жвавий інтерес у читача, бо буде відображати реальну ситуацію.

Журналіст вважає, що Україні потрібні незалежні медіа, які будуть висвітлювати важливі події незалежно від їхнього політичного забарвлення.

Не оминули й теми, актуальної для нашого міста, — тиску на місцеві медіа з боку місцевої влади. Договори телеканалів, газет із місцевими органами самоврядування Андрій назвав узаконеною формою корупції — бо змушують писати не про важливі події, а про ті, які вигідно комусь висвітлювати.
Інформувати реально, виробляючи непропагандистське ставлення одне до одного, і підтримувати громадсько-суспільне радіо — головні заклики Андрія.

Фото Андрія Соловйова

Головне в інтерв’ю, на думку тренера, це родзинка, особливе запитання, яке не ставив ніхто до вас, щось, що дасть зрозуміти людині, що вона цікава вам, щось, що зацікавить її.

Майстерність вести діалог і швидко реагувати продемонстрував фахівець під час відповіді на неочікуване оригінальне абстрактне запитання одного з учасників: ким би ви себе уявили, якби брали інтерв’ю в міста? Відповів миттєво, не замислюючись, — селом. Чому селом? — Тому що я би в цьому випадку настільки відрізнявся для респондента від інших, що йому було б цікаво зі мною спілкуватись. І підсумував таким чином спонтанно свою лекцію-бесіду.

Учасниця тренінгу членкиня ОВГ Ольга Костіна поставила риторичне запитання з натяком: чи потрібне «Громадське радіо» у Кривому Розі.

Фото Андрія Соловйова

Після нагадування ведучої редактора Експерт-КР Ольги Гончар-Хвостової про те, що час зробити невеличку паузу, Андрій наполіг перевірити годинник і відвоював цілих три хвилини) часу, продемонструвавши своє бажання не розлучатися з аудиторією. Тепле ставлення до учасників і учасниць висловив у досить креативний спосіб, пожартувавши, що ми всі опинились у його полоні)