13 жовтня о 18:00 у  КГЦ ШELTER+ відбудеться відкрита лекція «Глобалізація» учителя історії Антона Доренка, фахівця з теоретичної історії, філософії історії, геополітики та футурології, автора онлайн-журналу «Петр и Мазепа».

Глобалізація — один з ключових трендів XXI століття. Це слово так часто звучить від різноманітних ЗМІ, що стало навіть нудним та прісним. Але історія глобалізації — одна з найбільш цікавих сторінок історії людства. Чому одним націям вона приносить багатство й велич, а іншим — злидні й крах? Чому її очолив Захід, а не Китай чи Індія? Чи призведе вона до конфлікту цивілізацій, чи навпаки, дасть надію вічного миру? Ця тема породжує безліч питань. Спробуймо знайти на них відповіді та вирішити для себе, до якого табору — палких прихильників чи переконаних опонентів всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції — тяжіємо.

Антон Доренко, який до 2016 року працював учителем, уже кілька місяців є засновником власного проекту «Вуличний лекторій», мета якого — розкривати актуальні суспільні теми у формі научно-популярних лекцій. Про глобалізацію розповідатиме вперше. Перед цим проводив лекції «Геополітика ХХІ ст», «Кіберпанк: між реальністю та фантастикою», та «Революція 4.0» у Дніпрі, Одесі, Харкові, Маріуполі.

Відданий улюбленій справі знавець історії збирається розвивати проект у подальшому і вивести його на високий рівень: наразі в розробці кілька тем та плани візитів до різних міст країни. Вважає цю діяльність актуальною: «Зараз активно розвивається неформальна освіта, світ стрімко змінюється, і лекції такого формату — це спосіб долучитись активним громадянам до розгляду та обговорення таких суспільно важливих тем».

Чому саме глобалізація? Чому говоритимемо саме про неї? Фахівець пояснює так: «Глобалізація — один з ключових процесів сучасного світу, який має безліч позитивних і негативних сторін. Але які тенденції глобалізації сьогодні більш актуальні для України? Чи маємо її вітати, а чи треба намагатись обмежити її вплив на українське суспільство? Це дуже важливе питання, яке визначає і майбутній політичний курс не тільки нашої держави. Наприклад, перемога Трампа або брексіт у 2016 році — це також реакція Заходу на глобалізацію».

Проведення таких лекцій ШELTER+ практикує досить давно, адже, на думку співзасновника центру Роман Морозов, освіта завжди була однією з найбільших цінностей. А з огляду на особливості сучасних реалій сьогодні вона є особливо важливою: «Освіта і знання — це правильний шлях до зміни суспільства, вирішення проблем. До того ж, це ще одна можливість розкрити нові таланти, потенціал молодих лекторів, науковців, літераторів тощо. Беззаперечним фактом є те, що люди з гарною освітою більше заробляють, країни з високим рівнем розвитку освіти краще долають економічні кризи».

Усіх, хто зацікавився, ласкаво просимо до КГЦ ШELTER+.