9 жовтня біля прохідної АМКР відбулася акція «Досить приховувати правду» за ініціативи коаліції «Досить труїти Кривий Ріг», до якої ввійшли громадські організації «Об’єднання Відповідальних Громадян», «ВОТГ «Громадська Безпека», «Екологічний рух Кривбасу», «Всеукраїнське об’єднання українок «ЯВОРИНА», «Кривбас, екологія і суспільство», «Гріненерджі», «Оздоровлення Кривбасу», «Red Hub», «Центр соціальних та правових ініціатив», СОГ «Асоціація громадських організацій «Екологічна перспектива регіону», Культурно-громадський центр «ШELTER+», Національний Координаційний Комітет Сприяння Протидії Корупції, Громадська Спілка «Міжнародна Бізнес Асоціація».

До підтримки руху долучився народний депутат Остап Єднак, секретар комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики.

Під час акції з промовистими плакатами, учасниками в футболках з не менш промовистою назвою «Досить труїти Кривий Ріг» працював інформаційний намет, де люди могли отримати додаткову інформацію і підписати звернення.

Осовними вимогами мітингарів було:
1) виконання Меморандуму – якнайшвидше розпочати ефективну діяльність робочої групи, створеної спільно з громадськістю;
2) допущення до перевірки обладння та дотримання технологій виробництва, забезпечення безперешкодної роботи екоінспекції;
3) здійснення незалежного екологічного аудиту міжнародною компанією та невідкладного оприлюднення його результатів.

Узяли слово громадські інспектори члени комісії Державної екологічної інспекції Тетяна Лампіка та Євген Нагорний, яких так і не допустили до перевірки, хоч юридичної підстави АМКР не мало: перевірка була заявлена заздалегідь і розміщена на сайті інспекції ще на початку року. Це все, за словами екологів, лише підтверджує, що керівництво компанії боїться бути спійманим на гарячому і має, що приховувати.

Член Ради ОВГ Сергій Попович зачитав текст колективного звернення з вимогою до влади почати виконувати одну з основних функцій — контролю над підприємствами, які є на її території.

Представник ГО «Гріненерджі» Євген Каріс переконував, що громадськість зможе перемогти, якщо сформується критична маса небайдужих, і вкотре закликав об’єднуватися.

«АрселорМіттал нам не ворог, ми лише закликаємо його до співпраці та дотримання вимог законодавства зі збереження довкілля», — наголосив співзасновник ШELTER+ Роман Морозов.

Шкода, але поки жоден з офіційних представників АМКР не вийшов до мітингарів. Соромляться, мабуть…