Фото з сайту Бібліотека Криворізький державний педагогічний університет

Член ради ОВГ, редактор незалежної медіа-платформи «Експерт-КР» Ольга Гончар-Хвостова 29 вересня взяла участь у якості почесного гостя в VІ Міській науково-практичній конференції «Культурно-просвітницька робота сучасної бібліотеки: традиції та інновації», яка пройшла в бібліотеці Криворізького державного педагогічного університету.

Разом із краєзнавцем Ігорем Рукавіциним Ольга Гончар-Хвостова розповіла про життя та діяльність криворізького фотографа, геолога, гірничого інженера початку минулого століття Едуарда Фукса, завдяки якому було збережено документальні свідчення про нещодавнє минуле нашого краю.

Фото з сайту Бібліотека Криворізький державний педагогічний університет

Журналістка продемонструвала добірку власних сюжетів, присвячених нашому видатному земляку. Створені нею документальні нариси викликали жвавий інтерес учасників конференції; спонукають більше дізнатися про діяльність Едуарда Фукса — дбайливого хранителя історії Криворіжжя.

Завідуючий геологічними розвідками в Криворізькому рудничному районі з 1897 Е.Фукс в період 1914–1917 рр. став найбільш авторитетним і кваліфікованим розвідником надр Криворізького басейну, автором перших обґрунтованих підрахунків запасів залізної руди в Кривому Розі. У роки громадянської війни Е.Фукс урятував від знищення матеріали з геології та розвідки родовищ Кривбасу.

Фото з сайту газети “День”

Після війни відродив і очолив геологорозвідувальну службу Південного рудного тресту, а потім тресту «Руда», керував усіма розвідувальними роботами в басейні. Едуард Карлович провів велику роботу зі збирання, опису природних відслонень і систематизації матеріалів з геології Кривбасу.

Завдяки активній участі Е. К. Фукса був створений Криворізький вечірній робітничий технікум (КВРТ), пізніше реорганізований у Криворізький гірничорудний інститут, серед перших випускників якого був син Е.Фукса Вадим.

Більшості Е.Фукс відомий як автор фото промислового Криворіжжя, і мало хто знає, що він фотографував не лише працівників у рудниках, а й простих мешканців тоді ще невеликого Кривого Рогу. Своїми роботами він зумів передати емоції, настрій, атмосферу того часу. Саме завдяки йому ми маємо можливість побачити Кривий Ріг 100 років тому.

Фото з сайту газети “День”

За словами редактора «Експерт-КР» відродження спадщини самого Едуарда Фукса уможливив Ігор Рукавіцн, який свого часу збирав по різних архівах фото діяча, подбав про їх обробку, став організатором кількох виставок і видав альбом фотографій Е. Фукса. На конференції краєзнавець розповів про свою роботу зі збереження цих унікальних світлин і продемонстрував добірку слайдів про різні аспекти життєвого шляху та професійної діяльності гірничого інженера початку минулого століття.

Ольга Гончар-Хвостова наголошує на важливості таких заходів: «Щоб розбудовувати наше місто, нам важливо знати і пам’ятати його історію, а особливо тих, хто присвятив життя, щоб зберегти її для нас».