27 вересня в конференц-залі Міжнародної Бізнес Асоціації з ініціативи коаліції Досить труїти Кривий Ріг відбулася прес-конференція з приводу заяви машиніста дистриб’ютора конверторного цеху Миколи Спіцина щодо серйозних неприпустимих порушень в цехах АМКР, які роками приховувались від громадськості під приводом нерозголошення конфіденційної інформації підприємства.

Першим виступив один із засновників коаліції Євген Каріс, який розповів, що підприємство після підписання так званого Меморандуму обіцяло провести компенсаційні заходи і створити робочу групу та натомість протягом року займалось відписками, фактично саботажем. За словами Євгена, з огляду на те, що відбувається, головний забруднювач міста пішов на поступки, підписав Меморандум лише для того, щоб отримати дозвіл на викиди, таке собі замилювання, а точніше запилювання смоґом, отруйним димом, газом очей містян.

На думку юриста Євгенія Гайдаша, керівництво АМКР користується тим, що Меморандум, підписаний його генеральним директором, фактично не має юридичної сили, і свідомо затягує процес, не бажаючи створювати робочу групу, хоча ДТКР зі свого боку виконав усі зобов’язання.

Та всьому є межа. Серед працівників АрселорМіттал знайшлась смілива свідома, небайдужа до проблем і свого цеху, і міста, відповідальна людина, яка вирішила, попри тиск і погрози з боку керівництва, розповісти громадськості про кричущі порушення під час виробництва, які можуть призвести до катастрофічних наслідків, і через які ми всі змушені дихати отруйним повітрям.

Активіст зазначив, що обладнання з пилогазоочищення не ефективне, обладнання конвертора номер два просто мертве, адже його газовідвідний тракт, який має бути герметичним, має величезні дірки, через які в цех, а потім в атмосферу потрапляють шкідливі викиди. На немодернізованих конверторах 1, 2, 3 або відсутні, або занижені витрати води на очищення, що впливає на хімічний склад викидів у повітря.

Напередодні Микола отримав повідомлення з погрозами і попередженням не йти на конференцію, якщо він любить свою родину. Одразу після викладення відео із соцмереж, яке наглядно демонструє порушення технології очистки газів, використання несправного обладнання, керівництво закинуло йому порушення Положення про конфіденційність, вимагали пояснень, погрожували звільненням.

На сьогодні сміливця, який відмовився працювати в неналежних умовах з несправним обладнанням, відостоюючи своє конституційне право на безпечні умови праці, перевели на іншу ділянку, а несправне обладнання продовжують експлуатувати.

Працівник повідомив про те, що все частіше порушуються норми, режими, карти, скорочуються штати, зменшується фонд оплати праці, відбувається постійна економія на ремонтах та новому обладнанні. Охорона праці та Екологічний департамент безідіють. Громадські акти про порушення, численні доповідні, заяви, звернення не дали жодного результату, тому профспілка прийняла рішення нідслати листи до прокуратури, санстанції, Держнагляду охорони праці.

Колеги підтримують Миколу та, на жаль, лише в бані або за стінами підприємства, ніхто не наважується робити це відкрито, боячись не лише втратити роботу, а й наразити на небезпеку свою родину. Таку позицію активіст вважає помилковою і дуже сподівається, що згодом люди усвідомлять, що треба діяти разом.

За словами еколога ДТКР Анни Амбросової інтенсивні різнокольрові викиди, які останнім часом спостерігають криворіжці все частіше, АМКР цинічно називає неорганізованими і передбаченими технологією конвертерного цеху. Насправді це неконтрольовані викиди пилу і газу, які наносять невиправну шкоду здоров’ю.

Євген Каріс закликав громадськість не мовчати, викривати і висвітлювати подібні факти, приєднуватись до ДТКР або об’єднуватись між собою задля боротьби за право дихати чистим повітрям: «Підтриємство користується пасивінстю людей і робить усе, що йому заманеться».