Експерт-КР – незалежна медіа-платформа, створена за ініціативи ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян», розпочала власний унікальний проект – цикл тренінгів для журналістів «МедіаЕксперт», здійснюваний за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Заплановано 14 зустрічей з відомими, яскравими і продуктивними журналістами, блогерами та медіа-експертами, які поділяться досвідом роботи в галузях відеопродакшну, менеджменту ЗМІ, проведення журналістських розслідувань, цифрової безпеки журналістів тощо.

За словами редактора Експерт-КР Ольги Гончар (Хвостової), команда незалежної медіа-платформи задумала такі зустрічі ще восени 2016 року: «На наше бажання знайшлась можливість – ми заповнили заявку на отримання гранту від Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. І навесні 2017-го отримали чудову звістку: наш проект відібрано і буде профінансовано».

І ось 23 вересня в конференц-залі готелю «Аврора» пройшла перша зустріч. Цікавий і надзвичайно корисний тренінг «Цифрова безпека для журналістів» провела експертка Інституту масової інформації Ірина Чулівська.

Були присутні відомі журналісти й початківці, зокрема цілеспрямована першокурсниця філфаку КДПУ, яка не набрала досить балів для вступу на журналістику, та все ж не втрачає надії пов’язати своє життя з масмедіа.

Ірина відповіла на найбільш актуальні питання нинішнього онлайн сьогодення: як захистити обліковий запис і пристрій від кібер-злочинців, як не потрапити на гачок фішингів – найпоширенішого способу зламування акаунтів, як не підчепити вірус і не викласти, наприклад, за скачаний дитиною реферат 300 доларів?

Експертка дала практичні поради створення надійного паролю, для якого не слід використовувати дівоче прізвище матері), бо його легко знайти на якихось однокласниках, номер автобуса, яким ви їздите щодня, ім’я улюбленої домашньої тваринки, чиїми світлинами рясніють ваші сторінки, дату народження та іншу інформацію, пов’язану з особистими даними. Не варто використовувати один пароль для різних цілей. Двофакторну автентифікацію Ірина назвала найбільш сучасним і легким способом захисту.Звісно, усі способи захисту не є панацеєю від атак, але роблять їх дорожчими для злочинців.

Один з учасників тренінгу з радістю) ввірив свою флешку в руки професіоналки, щоб усі присутні могли побачити, як захистити файли на випадок потрапляння пристрою в чужі руки за допомогою повного шифрування дисків BitLocker.

Під час кави-брейк та після тренінгу була можливість поспілкуватись з експерткою, яка висловила готовність допомогти в складних питаннях у майбутньому, надавши свої координати.

На тренінгу Дмитра Кліманова «Сучасний рекламний відділ у ЗМІ» не було можливості схибити і просто пасивно послухати розповідь. Ще на початку тренінгу вимогливий і до себе, і до інших Дмитро задав темп, який змусив працювати всю аудиторію на повну. Де й поділась післяобідня сонливість: писали, відповідали, ходили залою під час практичних вправ – які тільки методи не використовував досвідчений експерт, щоб стисло донести присутнім отримані за роки знання. Непоганою мотивацією на початку стало для учасників грошове заохочення.

А поділитися Дмитрові було дійсно чим. За словами тренера, видавничою справою він займається з 1995 року, спеціалізуючись на регіональній пресі. Усі очолювані ним газети самоокупні. Під його керівництвом компанія змогла розробити й упровадити власну систему управління газетним видавництвом, тож Дмитро є співавтором редакційно-видавничої системи SPS. Одним з перших серед регіональних видавців України він запустив регіональний новинний сайт з платним доступом до контенту. Дмитро мав досвід роботи в умовах війни, підтримання та згортання проекту і є переконаним противником «джинси».

Тренер не намагався викласти одразу якомога більше інформації, а зосередився на питаннях, які найбільш цікавили учасників. А для цього зробив попереднє опитування щодо мети і мотивів приходу на тренінг.

Найбільш активний учасник тренінгу Денис Шабанін зазначив: «Це був один з найцікавіших тренінгів та перший, на якому вдалося заробити. Про 60/40, рекламну піраміду, програшність джинси, дедлайни формування контенту та залишок від тиражу, який є показником повного охоплення аудиторії. Друга частина присвячена практичній стороні – продавали свої ЗМІ рекламодавцям. Виявляється, радіо в тренді 😂».