17 вересня засновник ОВГ Юлій Морозов взяв участь у відкритих обговореннях «Хаби як осередки громадського активізму», які пройшли у Львові в межах спеціальної програми Міжнародного фонду «Відродження» «Культура і конфлікт». Програма покликана продемонструвати приклади синергії культурницьких ініціатив; у форматі публічних дискусій обговорити з лідерами думок сучасний культурницький «порядок денний»; презентувати нові книжкові проекти. Містить 5 підтем, які є своєрідними спробами подолання конфліктів: миротворчість, осмислення війни, культурна дипломатія, протидія дискримінації й урбаністика.

Модератор заходу Олена Розсказова зазначила: «Громадський сектор активно розвивається, з’являються молодіжні організації, які прагнуть втілювати в життя суспільно корисні ідеї. Можливістю для реалізації задумів все частіше стають хаби — унікальне місце для роботи, відпочинку, навчання і творчості, — у центрі уваги яких є культурні події».

До обміну ідеями, напрацюваннями, досвідом долучилися організатор новітньої громадської платформи «ХочуБуду» Кирило Дубровін, співініціатор мистецького простору «Вільна хата» Микола Дорохов, голова громадської організації «Лабораторія культурологічних досліджень», куратор арт-простору «ЛАБКУЛЬТ» Андрій Тужиков та представник Львівського обласного молодіжного центру Андрій Ковальській.

Відкриті обговорення пройшли в «Lem Station» — простір для соціальних та культурних ініціатив на базі трамвайного депо, платформа для створення майбутнього комплексу з коворкінгами, стартап-боксами, залами для майстер-класів та заходів, творчими майстернями, центром з розвитку дітей, поштовим відділенням, амфітеатром, еко-парком, паркінгом.

Засновник Об’єднання Відповідальних Громадян Юлій Морозов розповів про досвід КГЦ ШELTER+ як одного з перших в Україні громадських просторів, мета якого — допомагати дітям, підліткам і молоді зростати цілісними особистостями, які керуються християнськими цінностями.

Юлій розповів про те, як маленька ініціатива кількох молодих людей виросла в досить масштабну довготривалу цілеспрямовану діяльність згуртованої команди яскравих особистостей – музикантів, спортсменів, журналістів, фотографів, педагогів і просто активних та небайдужих людей.

Відзначив, що нині за плечима команди ШELTER+ сотні організованих яскравих заходів, реалізованих міжнародних проектів, концертів, таборів, гірських походів, тренінгів, спортивних змагань, розвиваючих занять для дітей та підлітків тощо.

Центр має власну будівлю з концертним залом, студією звукозапису, тренажерним залом, кімнатою для тренінгів, музичною репетиційною базою та іншими приміщеннями, що дозволяють втілювати в життя багато різноманітних ініціатив і бути максимально корисними для громади.

Співзасновник ШELTER+ поділився з іншими учасниками дискусії радісною новиною про те, що завдяки спільним зусиллям нещодавно культурно-громадський центр став власником стадіону. Отже, у результаті багатолітньої праці, яка підживлювалась бажанням змін, отримано такий собі криворізькій хаб на базі приміщення дитячого садочка.

Приємно зазначити, що інші учасники дискусії з різних міст, за їхніми словами, багато в чому вже нині беруть за приклад ШELTER+ і надихаються його діяльністю, про позитивні результати якої відомо навіть за межами України.