16 вересня в конференц-залі Об’єднання Відповідальних Громадян відбулися загальні збори з презентацією громадських проектів у межах руху «Концепція розвитку Кривого Рогу», який виник після масштабної стратегічної сесії, організованої громадською платформою «Нова країна», Об’єднанням Відповідальних Громадян та ГС «Міжнародна Бізнес-Асоціацією».

Перший проект із промовистою назвою «Вибір. Важливо це чи ні», презентований Олегом Ярошенком, покликаний допомогти сформувати в суспільстві усвідомлення того, що вибір є завжди і лише ми відповідальні за власне життя. Автор проекту переконаний, що прийнявши позицію відповідальності ми зможемо подолати будь-які труднощі й страхи, відкривши безліч нових можливостей для розвитку та руху вперед.

Програмісти Олександр Мішин і Євген Єрмак запропонували організувати електронний запис до лікаря через онлайн-ресурси, облаштувати поліклініки терміналами е-черги, що значно зменшить навантаження на реєстратуру та дозволить пацієнтам економити свій час. Турбуючись про всі прошарки населення, активні учасники поставили слушне запитання, чи не будуть у цьому випадку утиснені права літніх людей, які часто не вміють користуватися комп’ютерами і важко орієнтуються в нових віяннях. Доповідачі пояснили, що електронний запис функціонуватиме паралельно із традиційним.

Із досить оригінальною і цікавою пропозицією створити культурний центр, своєрідний майданчик для самореалізації творчих особистостей на базі бомбосховища, виступив прихильник ОВГ Артем Ларічєв, який завбачливо уточнив, що таке використання укриття не передбачає його руйнування, часткову чи повну переробку, навпаки – це ще й можливість привести до ладу занедбані приміщення, у яких не працює вже навіть вентиляція. Жваву дискусію викликало питання можливості оренди приміщень об’єктів стратегічного призначення. Артем спирався на постанову КМУ, яка дозволяє робити це безперешкодно. Дехто вважав, що на практиці буде нереальним орендувати бомбосховища, адже більшість із них були свого часу приватизовані.

Проекти не просто заслуховували, а й активно обговорювали. Учасники ставили питання, виступали з пропозиціями і рекомендаціями. Присутні експерти, небайдужі громадяни приділяли увагу кожному пункту презентованих проектів: від їхніх бюджетів до назви. Так, наприклад, Валерію Удовенку, проект якого передбачає створення безкоштовних курсів при школах для поглибленого вивчення інформатики і комп’ютерної грамоти, запропонували замінити в назві «Юний хакер 2-0» слово «хакер», яке здебільшого асоціюється з несанкціонованим доступом до комп’ютерних систем і має негативне забарвлення.

Дискусії проходили в дружній атмосфері: критику, зауваження, пропозиції сприймали як можливість удосконалити проект, що спиратиметься на реальні можливості, а не на абстрактні припущення. Кожен з учасників чітко усвідомлював, що мета такої роботи – не самопіар та потішення власного «я», а створення й утілення в життя проекту, який принесе максимальну користь громаді. Ведучий та організатор заходу член Ради ОВГ Олександр Серьогін зізнався, що не чекав настільки глибокої ґрунтовної підготовки: «Тетяна Дацюк, яка презентувала проект з роздільного збору сміття, ініційований Іриною Голодновою, навіть роздаткові та наочні матеріали підготувала. 15 регламентованих хвилин не вистачало – доводилося коректно і м’яко зупиняти виступаючих, які готові були годинами розповідати про власні напрацювання, ідеї, можливості змінити наше місто на краще». Звісно така активність, небайдужість, відданість справі може лише порадувати.

Створити реальне народовладдя, комфортне для людей проживання шляхом організації вуличних, квартальних, мікрорайонних органів самоорганізації населення прагнуть активісти Сергій Босий і Денис Скворцов, які представили чітко аргументований, продуманий до найменших деталей проект «Комфортне місто Кривий Ріг».

І на завершення – весь просяклий вечірньою романтикою проект членів ОВГ Віталія і Тетяни Кошевків – мандрівна «Нічна виставка мистецтва». Це побудована просто неба галерея художніх робіт, живопису, графіки, інсталяцій, фотографій митців з Кривого Рогу та України зі штучним освітленням, музичним оформленням, великими екранами для інформативного ознайомлення глядачів з демонстрацією відео на тему мистецтва. Така собі оаза відпочинку для душі, яка допоможе мешканцям промислового міста зупинити швидкоплинний час, абстрагуватися і на кілька годин поринути в неймовірний чарівний світ краси, художньої фантазії, магії фарб та мелодій.