Як мандрувати з обмеженим бюджетом і великим бажанням, поділились у своїх живих розповідях знавці велотуризму. Вони зібрали таку собі велоаудиторію мандрівників та мрійників, любителів пригод і нових вражень у межах проекту КГЦ ШELTER+ «Живі розповіді про живі подорожі».

Для Дениса Чигирьова та його дружини перша подорож до Європи тривала два тижні: «Ідея виникла не одразу: планували, вирішували, зважували всі за і проти протягом чотирьох місяців». При перегляді відео- та фотоспогадів подружжя ніби знову переживало ті самі емоції, щиро ділячись ними зі слухачами. Це не була веломандрівка в чистому вигляді: частину шляху долали потягом, частину на велосипедах. Спробували різні види ночівлі, щоб на майбутнє обрати кращий варіант: у спальниках під відкритим небом, палатки, хостели, готелі, каучсерфінг, кемпінг.

Були курйози: коли виявлялось, що замовлена тушена капуста і шматок ковбаски коштували разів у 20 дорожче, ніж очікували. Тому не без жартів радили цікавитись цінами наперед і рекомендували, де можна поїсти смачно, не виклавши за це чверть свого бюджету. До речі, щодо запасів провіанту оповідачі провели цілий майстер клас: порадили брати із собою власноруч сушений борщ, плов, картоплю в пергаментних пакетиках, радо поділилися рецептом поживної арахісової пасти.

Новачків захоплювало все: від помпезної будівлі парламенту в Будапешті до напрочуд чистих, без сторонніх запахів, туалетів у потязі.

Розповідь про подорож з 5 по 26 липня затятих велотуристів прихильника Об’єднання Відповідальних Громадян Андрія Копшева та ідейного натхненника й засновника клубу «Кривбасбайк» Олександра Білаша була менш емоційною і розважливішою, та все ж цікавою і захоплюючою. Маршрут Ганновер – Голландія – Рейн – Дунай – Відень – Братислава завдовжки 1500 км був прокладений по велодоріжках. Досвідчених мандрівників важко чимось здивувати, та є річ, якою не перестають захоплюватись щоразу навіть вони – мабуть що вроджена, закарбована на рівні ДНК чесність, притаманна зокрема голландцям, якої так катастрофічно не вистачає в Україні, де годі й уявити магазини без продавців.

За словами ведучого Станіслава Корнієнка, таке спілкування мотивує і надихає, розширює кругозір, показує нові можливості для розвитку.

«Живі розповіді» практикуються в центрі вже багато років. На думку співзасновника ШELTER+  Романа Морозова, подорожі – це один з найкращих способів пізнання світу: «Тому ми й надихаємо наших співгромадян подорожувати – Україною, Європою, світом. Через стереотипи та банальну лінь більшість криворіжців не подорожують навіть власним містом. Не знаю нових, але ті соціологічні дані, що були ще до «безвізу», свідчать, що 77% українців ніколи не були за кордоном. «Навчатись чужому», надихатись, дивитись, яким може бути комфорт і зручність міст, – і повертатись до Кривого Рогу, втілювати це в життя».