За сприяння Об’єднання Відповідальних Громадян та кінотеатру “Олімп” відбувся допрем’єрний показ гостросюжетної історичної драми «Червоний». Стрічка відображає події, описані в третій частині однойменного роману Андрія Кокотюхи, також планується її продовження на основі двох попередніх частин твору і створення телевізійної версії.

Ведуча прес-конференції, що відбулася перед показом стрічки, редактор незалежної медіа-платформи Експерт-КР  Ольга Хвостова радо представила гостей: режисера-постановника Зазу Буадзе та продюсера Андрія Суярка. Удалося дистанційно поспілкуватися з виконавцем головної ролі Миколою Березою, який шкодував, що не зміг потрапити до міста, яке стало для нього майже рідним: «Кривий Ріг асоціюється в мене з найромантичнішим містом, адже тут я зустрів рекордну кількість світанків». Також артист привітав акторів масових сцен, підкреслив важливість їхньої участі у зйомках і щиро побажав глядачам доброго перегляду.

За декілька днів до презентації фільму співвласник кінотеатру Олександр Курєпін повідомив, що ексклюзиву прес-конференція у місті, з якого почалися зйомки кінострічки, не матиме – усе пройде звично – і з певним сумом зазначив, що не все виходить, як планували. Та Олександр не передбачив шляхів Господніх і, на щастя, помилився. Конференція у Кривому Розі – місті перших і останніх кадрів фільму – виявилась ОСОБЛИВОЮ в усіх значеннях цього слова. Це зауважив на самому початку навіть сам продюсер «Червоного» Андрій Суярко: «Ще в жодному з п’ятнадцяти попередніх міст не було такої кількості людей на конференції, і це справжній аншлаг преси!».

І як не порадіти, а може, і трохи не похизуватись тим, що наше місто стало головною локацією фільму і так припало до душі Зази Буадзе, що він назвав Кривий Ріг одним з авторів фільму: «У Кривому Розі вразили дві речі. Перша – “Провал СССР”. Побачивши його, одразу зрозумів, з яких кадрів почну і якими завершу фільм. Друга – коли ми піднялись на плато, лід провалився, і звідти потекла червона від руди вода. Це стало головною метафорою стрічки й визначило її колір. Рішення знімати саме тут 18 січня було прийняте одразу».

Кінострічка має неймовірно сильну енергетику, що дивним чином легко і швидко передається глядачеві, утримує його увагу до останніх кадрів. Зовсім губиться відлік часу: півтори години – мов єдина мить.

Відчуття «тривимірності» часу не полишає тебе: ніби ти одночасно в ГУЛАГу, на майдані, на війні на Сході сучасної України, а криворізькі небо й ландшафти водночас нагадують, що ти тут і зараз!!! Магія фільму створена режисерським талантом, щирістю гри професійних акторів, учасниками масових зйомок, чесність їхніх патріотичних почуттів перетворює стрічку на точку перетину часових меридіан.

Питання до знімальної групи майоріли різнобарв’ям і непередбачуваністю. Цікавило глядачів збереження декорацій та створення на цій основі музею, який міг би привабити до нашого міста туристів. Обговорили важливість створення кінокомісії задля популяризації міста та заохочення режисерів знімати в ньому різні фільми.

Спершу дещо надуманим видалося питання викладача про можливі перешкоди та прихований опір у подальшому показі фільму через його ідейну наповненість з боку непроукраїнської частини влади. Та після перегляду фільму розумієш, що питання не безпідставне: «Червоний» дійсно небезпечний для тих, хто боїться змін і того, що влада стане народною не лише на сторінках Конституції.

Головний меседж кінострічки, її гасло – у словах одного з табірних в’язнів, якому запропонували організувати вбивство представників УПА: «У них ще війна, вони ще воюють». Боротьба тривала століттями і триває сьогодні на Сході країни. Об’єднання Відповідальних Громадян та режисер переконані, що кіно, література, слово, музика – це вагома зброя проти гібридної війни Росії, а поява «Червоного» має неабияке значення для суспільства країни, яка захищає свої кордони і виборює право на майбутнє.

Зйомки фільму розпочалися в нас, завершились також, головна локація побудована в Кривому Розі. Чи не натякає Всевишній, що наше місто, у якому так міцно засіли при владі проштовхувачі рудиментів радянщини, має інше призначення і для того повинне більш рішучо діяти, щоб звільнитися від трохи притруєних димом майданівських вогнищ кровопивць.

Аплодисменти від удячної публіки, що вщент заповнила зал, гасла з натовпу «Слава Україні» після титрів і відповідь глядачів «Героям Слава» поставили завершальну крапку, а точніше знак оклику в презентації чудового фільму, який за словами знімальної групи має всі шанси перетворитися на імпульс, що об’єднає нас разом в одному прагненні: «Перемогти і жити, будувати прекрасне велике спільне майбутнє!»

Нагадуємо, що прем’єра стрічки про жагу до волі планується на День Незалежності України!