Фільм криворізького режисера Миколи Пастико «ДеняДваДваДевять», який уже набрав 25 тисяч переглядів у YouTube відібрано для участі в конкурсних програмах фестивалів Burgas International Film Festival (22 липня, Бургас, Болгарія) та AM Egypt Film Festival (28 серпня, Каїр, Єгипет).

Микола Пастико відомий як режисер, монтажер, оператор незалежної медіа-платформи Експерт-КР раніше долучався до зйомок кількох відеокліпів. У документалістиці ж спробував себе вперше.

Документальна стрічка з відвертими сценами з життя ін’єкційного наркомана, з нецензурними словами, місцевим «колоритом» нещодавно з’явилася в соцмережах і викликала неоднозначні реакції глядачів. Така полярність думок та їхнє різнобарв’я лише тішать режисера, який не прагнув нав’язати своєю творчістю власну оцінку подіям, відображеним у стрічці, і переконаний: «Чесно, коли глядач має можливість чистого сприйняття».

Автор уважає, що документальний фільм повинен бути індикатором оцінок, думок, поглядів, а не рупором чиїхось переконань: «Ми всі дивимося різними очима і, по суті, ми дивимося на самих себе, адже через ставлення до героя, через оцінку його поведінки насамперед розкриваємо свою внутрішню сутність, наповненість, духовну культуру, рівень свідомості тощо».

Фільм дійсно викликає суперечливі емоції: від шоку й відрази до співчуття та бажання допомогти головному герою, від прагматичної віри в те, що соліст рок-групи приречений, до сподівання на те, що він все ж таки зможе перемогти залежність. Власне, і сам герой стрічки поєднує в собі непоєднуване: наркоман, який читає Біблію, людина, що стала на хибний шлях, і не відомо чи зверне з нього, розповідає як уберегти себе від таких помилок.

Микола відверто зізнається, що працюючи над фільмом не ставив перед собою конкретних цілей щодо його ідейної спрямованості, фільм точно не задумувався як заклик звернути увагу на проблеми наркозалежних та їхніх родин чи щось подібне: «100% ніякого посилу не було. Я навіть не знав точно, з чим доведеться стикнутися в процесі зйомки». І може, дійсно, давно вже треба подивитися правді в очі й визнати, що насправді творчість – це лише імпульс. А що і кому несе вона – вирішує кожен особисто.

Автор розповів, що ідея створення стрічки виникла раптово: якось відвідуючи концерт криворізької рок-групи «ДваДваДевять», Микола Пастико уважним режисерським оком придивився до музиканта – виник образ, умить стало ясно: ось це герой, людина із життєвою історією: «Захотілося створити своєрідний портрет, адже мене цікавлять такі маргінальні люди, які живуть на межі добра і зла, постійно балансують між дотриманням норм законів і їх цілковитим нехтуванням».

Денис дуже легко погодився на пропозицію взяти участь у зйомці, та якою була реакція хлопця після перегляду фільму, зможемо дізнатися лише з майбутніх додаткових епізодів до кінострічки.